Newyorška gledališka avantgarda v Sloveniji

Avtor: Zavod Projekt Atol, STA

Zavod Projekt Atol in Mini teater pripravljata ekskluzivno filmsko projekcijo dveh eksperimentalnih filmov Richarda Foremana v četrtek, 22. decembra 2016, ob 18. uri v Mini teatru na Križevniški 1 (Ljubljana).


Foto: Arhiv Zavod Projekt Atol

V sklopu predstavitve unikatnega sodelovanja slovenskih gledaliških umetnikov z eno izmed legend (ameriškega) avantgardnega gledališča Richardom Foremanom, Zavod Projekt Atol vabi na večerni projekciji dveh njegovih filmov, in sicer Once Every Day ter Now You See It Now You Don't.

Oba filma sta nastala v sklopu projektov The Bridge in predstavljata nadaljevanje nekajletnega sodelovanja na relaciji Ljubljana – New York, v okviru katerega bo Zavod Projekt Atol v letu 2017 postavil novo performativno strukturo s slovenskimi igralci TRANSATLATIK, ki bo poleg snemanja v New Yorku v režiji Richarda Foremana in Sophie Haviland, predstavljena tudi v Sloveniji konec prihodnjega leta.

Začetki tega sodelovanja segajo v jesen 2012, ko je v soprodukciji med Slovenskim mladinskim gledališčem Ljubljana in Zavodom Projekt Atol potekala intenzivna dvotedenska delavnica, ki jo je vodil Foreman, asistirala pa mu je njegova tesna dolgoletna sodelavka Sophie Haviland. Na delavnici je okoli 20 domačih ustvarjalcev iz sveta filma, videa in gledališča ustvarjalo v skladu z značilno Foremanovo generativno poetiko in tako se je oblikoval material za večmedijsko delo, ki je bilo maja 2014 predstavljeno v Slovenskem gledališkem inštitutu. Poleg študentov akademije A.V.A., ki so sodelovali predvsem kot “tehnični umetniki” ter občasno igralci, so bili udeleženi še igralci Slovenskega mladinskega gledališča Matej Recer, Damjana Černe, Željko Hrs, Marko Mlačnik, Uroš Kaurin, Marinka Štern ter igralka Manca Dorrer in newyorški performer in režiser Eric Dean Scott.

Richard Foreman je newyorški umetnik, katerega pomen presega zgolj zbirka nagrad, ki jih je prejel. Gre za enega redkih sodobnih avtorjev, za katerega ni preveč, če zapišemo, da je s svojim delom za vedno spremenil pojmovanje gledališča in performansa in je te pojme bistveno razširil. Gre za ikoničnega ustvarjalca, katerega dela se ne  osredotočajo na konflikt okoli katerega bi se vil zaplet drame, ne sledijo klasični strukturi aristotelovskega dramskega trikotnika, temveč se Foreman enakovredno posveča luči, sceni, besedilu in igralčevim nastopom tako, da se postavitev izoblikuje kot kompozicija iz kolaža. Njegova dela ne težijo h katarzi, temveč tega pionirja avantgardega gledališča in performansa zanima povsem drugačen odnos med gledalci in odrskim prostorom ter tehnologijami proizvajanja fikcije, zaradi česar ga pogosto opisujejo kot post-dramskega in eksperimentalnega ustvarjalca. Njegova dela delujejo kot »dizorientacijska masaža«, ki gledalca nenehno zbuja in mu ne pušča popolne potopitve v svet pripovedi, temveč ga nenehno spodbuja k aktivni kritični drži.

Foreman je pionir umetniških oblik, ki jih danes lahko razumemo kot »intermedijski performans«. Nedavno je naznanil, da ne bo več ustvarjal v gledališču in Ontološko-histerično gledališče (izv. The Ontological-Hysteric Theater), ki ga je ustanovil, je leta 2010 prenehalo delovati, a ga je naknadno spet obudil. Danes se avtor ustvarjalno bistveno bolj poveča videu oz. filmu, a v osnovi njegov način delain estetika še vedno ostajata povsem zavezana njegovi prepoznavni gledališki poetiki.

Povezava: Več informacij


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/newyorska-gledaliska-avantgarda-v-sloveniji