V Škofji Loki že 46. podelitev Severjevih nagrad, v Ribnici Severjev dan

Avtor: STA

Sklad Staneta Severja bo drevi ob 18. uri v Škofji Loki podelil Severjeve nagrade za stvaritve in dosežke gledaliških igralcev in študentov dramske igre. Severjeve nagrade so med igralci zelo cenjene, saj nosijo ime po legendarnem igralcu Stanetu Severju. Danes mineva 46 let od njegove smrti. Ob tej priložnosti bo v Ribnici na Pohorju Severjev dan.


Prodajna razstava mojstra Vlastje Simončiča s fotografskimi posnetki Staneta Severja v gledaliških in filmskih vlogah / Foto: Tinkara Zupan, STA

V boju za Severjeve nagrade so igralske stvaritve s premiernih uprizoritev v obdobju od 30. septembra 2015 do 30. septembra 2016. Kandidate so predlagala slovenska gledališča, Združenje dramskih umetnikov Slovenije, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo ter Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

Nagrajence je izbrala strokovna žirija v sestavi Branko Šturbej, Alen Jelen, Jaša Jamnik, Saša Pavček in predsednik Dušan Mlakar. Današnje podelitve nagrad, ki vsako leto poteka v Škofji Loki, kjer je Sever premierno uprizoril svoje zadnje gledališko delo, se bo udeležil tudi minister za kulturo Anton Peršak.

Svojo zadnjo predstavo pa je Sever odigral 18. decembra 1970 v Ribnici na Pohorju, kjer se prav tako vsako leto s spominsko prireditvijo poklonijo priznanemu igralcu. Na že 46. Severjevem dnevu bodo danes nastopili domači moški pevski zbor in otroška folklorna skupina, z glasbeno komedijo pa se bo predstavil igralec in glasbenik Jure Ivanušič.

Prireditev, ki jo organizirajo Kulturno umetniško društvo Stane Sever Ribnica na Pohorju, območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Radlje ob Dravi ter domači osnovna šola in občina, se začenja ob 16. uri v prostorih osnovne šole.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-skofji-loki-ze-46-podelitev-severjevih-nagrad-v-ribnici-severjev-dan