Glej ob 40. letnici

Avtor: Gledališče Glej

Glej ob 40. letnici vabi na 40 predstav po 1 evro.


Ljubljansko Gledališče Glej letos praznuje 40 let obstoja in ob tej priložnosti gledalce preseneča s posebnim darilom: od aprila do konca letošnjega junija bodo vstopnice za štirideset ponovitev predstav v produkciji Gleja na voljo po enotni jubilejni ceni - 1 evro. Akcija bo trajala do 25. junija, dneva, ko je bila pred točno štiridesetimi leti uprizorjena prva premiera Eksperimentalnega gledališča Glej, drama Kaspar Petra Handkeja, v režiji Iztoka Toryja in v prevodu in dramaturgiji Lada Kralja.

Gledališče Glej, ki se v zadnjem času spet vrača h koreninam, saj aktualno umetniško vodstvo stavi na eksperimentalne pristope in na nova, sveža, neznana gledališka imena, bo v prihajajočih treh mesecih za ceno enega evra ponudil gledalcem pisan izbor predstav, ki so nastale v Glejevi produkciji v zadnjih dveh letih. Poudarek bo na prvencih oziroma uprizoritvah, ki so jih režijsko in/ali tekstovno podpisali še neuveljavljeni gledališki ustvarjalci: prvenec Jelene Rusijan Škrip Orkestra; gledališki debi Damirja Avdića Most na krvi; mjuzikl o prvem balkanskem teroristu Gavrilu Principu, Iz Principa Jureta Novaka itn. Serijo enoevrskih ponovitev bo sklenila uspešnica Gleja in Dejmo stisnt teatra, dramatizacija romana Čefurji raus! Gorana Vojnovića, v režiji Marka Bulca in izvedbi Aleksandra Rajakovića, ki bo na sporedu prav na štirideseti rojstni dan gledališča Glej, 25. junija 2010.

Gledališče Glej s prihajajočimi premierami v letošnji sezoni napoveduje, da se bo tudi v prihodnje iskreno posvečal svežim gledališkim pristopom in produciral predstave še neuveljavljenih gledaliških avtorjev. Podpisujejo jih namreč režiserji, ki šele vstopajo na slovensko gledališko sceno: Jaka Andrej Vojevec, Igor Samobor, Miha Nemec, Borut Bučinel in Marko Čeh. Samobor in Nemec sta uveljavljena igralca, ki se letos v Gleju prvič lotevata režije, Vojevec in Bučinel sta že samostojno režirala, a ste še na začetku svojih režijskih poti, Čeh pa je absolvent AGRFT in je režijski debitant.

Morda bo gledališče Glej tudi zanje, kot za mnoge pred njimi (Jovanović, Šedlbauer, Pograjc…), odskočna deska med uspešne slovenske gledališke ustvarjalce.

Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/glej-ob-40-letnici