Mazzini osvojil drugo mesto na evropskem tekmovanju za dramatiko Pop Drama

Avtor: STA

Miha Mazzini se je z dramo Pot domov uvrstil na drugo mesto evropskega tekmovanja za najboljšo dramo Pop Drama. Na tekmovanje je bilo prijavljenih 347 dram, Mazzini pa se je uvrstil med štiri finaliste. O zmagovalcu so po branjih dram odločale štiri žirije, ki so za svojega favorita izbrale dramo Donna di cuori (Srčeva dama) Giannija Spezzana.


Miha Mazzini / Foto: Tamino Petelinšek, STA

Spezzanova drama Donna di cuori, ki je prepričala žirije iz Španije, Italije, Romunije in Velike Britanije, je črna komedija s sarkastičnimi toni, v kateri je skozi osrednjo temo kockanja, sveta, ki je v moški domeni, predstavljena vloga ženske. "Angela predstavlja upanje, odrešitev, željo po tem, da bi življenje ponovno vzel v svoje roke, tudi če je cena za to partija s hudičem, je prava srčeva dama," je pojasnil italijanski dramatik Spezzana.

Pri projektu so sodelovale štiri države, iz katerih so bile tudi žirije. Na tekmovanje je bilo prijavljenih 55 del iz Velike Britanije, 161 iz Italije, 64 iz Romunije in 67 iz Španije. Mazzinija so na tekmovanju obravnavali kot britanskega avtorja, saj se je slovenski pisatelj prijavil na razpis, v katerem ni bilo navedeno, da je namenjen zgolj britanskim državljanom, na koncu pa so ga v Veliki Britaniji izbrali za svojega predstavnika, je pojasnil Mazzini.

Drama Donna di cuori je prejela 8.01 točk, Mazzini pa se je z dramo Pot domov uvrstil na drugo mesto s 7,05 točkami. Na tretje in četrto mesto sta se uvrstila romunski dramatik Radu Popescu z dramo Clatite in španski dramatik Samuel Pinazo Arias z besedilom Hecate y la frontera.

Mazzini je dramo Pot domov napisal, ko je po nespečni noči prebral novico o tem, da je 84-letni kanadski Slovenec z demenco Alois Dvorzac vklenjen umrl v Veliki Britaniji.

Žirija je zapisala, da je velika želja tekmovanja Pop Drama predstaviti tekste, ki pričajo o socialni izključenosti, Mazzinijeva drama pa jih je prepričala tako z obliko kot z vsebino. Žiranti so se strinjali, da gre za dramo, ki ima izredno moč, bralec o njej preprosto mora spregovoriti. Presodili so tudi, da bi dobro učinkovala kot kratki film, piše na Mazzinijevi spletni strani.

Zmagovalna drama Donna di cuori bo objavljena na evropski ravni, prav tako je možna realizacija njene odrske postavitve. V februarju se v sklopu tekmovanja obetajo še štirje dogodki v Rimu, Londonu, Madridu in Bukarešti, z namenom promocije zmagovalnega besedila.

Povezava: Pop Drama Award


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mazzini-osvojil-drugo-mesto-na-evropskem-tekmovanju-za-dramatiko-pop-drama