Na novogoriškem odru premiera bizarne operete Peter Kušter

Avtor: STA

Na malem odru SNG Nova Gorica bo v sredo premiera predstave Peter Kušter. Režijo prve slovenske uprizoritve je prevzela Ivane Djilas. V bizarni opereti, kot jo označujejo v gledališču, se prepletajo beseda, glasba, gib, lutke. Igra, ki prinaša groteskno-morbidno intenzifikacijo dobro znanih zgodb in črnim humorjem, je namenjena vsem starostim.


Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Glasbena igra kultne londonske skupine Tiger Lillies je priredba svetovno znane otroške slikanice Peter Kušter (Struwwelpeter, 1845) nemškega psihiatra, pesnika in pisatelja Heinricha Hoffmanna. "Junk-opera", kot so jo imenovali avtorji sami, je bila prvič predstavljena leta 1998 v Londonu, sledile so uprizoritve po vsem svetu, od Broadwaya do dunajskega Burgtheatra.

Hofmannov Peter Kušter obsega različne zgodbe, napisane v času t.i. črne romantike. Bizarne zgodbe pripovedujejo o slabem vedenju otrok in možnih nevarnih posledicah le-tega. Otrok, ki noče jesti, vse bolj hujša, dokler ne umre. Drugi, ki ne pazi, kod hodi, pade v vodo in skoraj utone.

V zgodbah se strah uporablja, da bi se otroci naučili lepega vedenja in ubogljivosti. Ne glede na dvomljivo izročilo tovrstne črne pedagogike spada delo med najuspešnejše otroške knjige. Motivi iz knjige so bili uporabljeni v literaturi, na filmu in televiziji, piše na spletni strani novogoriškega gledališča.

V predstavi igrajo Ana Facchini, Kristijan Guček, Peter Harl, Gorazd Jakomini, Patrizia Jurinčič Finžgar, Jure Kopušar, Matija Rupel, Marjuta Slamič in Andrej Zalesjak.

Za prevod je poskrbel Andrej Rozman Roza, dramaturginja predstave je Ana Kržišnik Blažica, scenografinja in oblikovalka lutk Barbara Stupica, kostumografinja Jelena Proković in koreografinja Maša Kagao Knez. Avtorji glasbenih aranžmajev, ki glasbo v živo igrajo tudi na odru, so Boštjan Narat, Blaž Celarec in Joži Šalej.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-novogoriskem-odru-premiera-bizarne-operete-peter-kuster