V Mini teatru premiera Nemoči med Böllom in Varufakisom

Avtor: STA

V ljubljanskem Mini teatru bo drevi ob 20. uri premiera monodrame po motivih Heinricha Bölla in Janisa Varufakisa z naslovom Nemoč. Po besedah režiserja Primoža Ekarta gre za zgodbo o nemoči posameznika, s predstavo pa je želel ugotoviti, ali se da finančni zlom uprizoriti s klovnovsko točko.


Foto: Peter Uhan

Posebnost predstave, v kateri je protagonist Nik Škrlec, je, da sta ob bok postavljena dva teksta - roman Heinricha Bölla Klovnovi pogledi in prodajna uspešnica nekdanjega grškega finančnega ministra Janisa Varufakisa Globalni minotaver, ki odkriva vzroke za finančni zlom leta 2008. "Ti dve deli sem bral sočasno in ob obeh doživel isti občutek, občutek nemoči," je dejal Ekart.

Če v Klovnovih pogledih nemoč glavnega junaka romana Hansa Schnierja izvira iz konflikta s tedanjimi elitami, predvsem verskimi, je občutek ljudi danes, da nam občutek nemoči vzbujajo finančne elite, ki so iz različnih vzrokov postavile svet na glavo, za kar plačujemo vsi. To je zgodba te uprizoritve, je pojasnil režiser.

Ker je glavni junak v Klovnovih pogledih klovn tudi po poklicu, je Ekart, kot je dejal, želel v Nemoči ugotoviti, ali se da s klovnovsko točko povedati zgodbo o finančnem propadu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mini-teatru-premiera-nemoci-med-bollom-in-varufakisom