Ta veseli dan kulture s SLOGI

Avtor: SLOGI

Tudi letos se v Slovenskem gledališkem inštitutu (SLOGI) s pestrim programom pridružujejo Temu veselemu dnevu kulture, praznovanju 3. decembra – Prešernovega rojstnega dne.


Foto: Arhiv SLOGI

Dogodki si bodo na ta dan, 3. decembra, v SLOGI – Gledališkem muzeju (Mestni trg 17, Ljubljana) sledili po naslednjem vrstnem redu: ob 10. uri bo na vrsti Mukashibanashi – Japonske pravljice, predstava in delavnica za otroke in družine. Predstava japonske umetniške skupine Maki-fun temelji na dveh japonskih pravljicah. Prva, Demoni na pomlad, pripoveduje o siromašnem starčku vdovcu, ki je izgubil sina edinca. Njegovo edino veselje je bilo, da je vsak dan obiskoval skromna grobka umrlih svojcev. Prišla je zima in končno tudi secubun, dan pred prvim pomladnim dnem. Iz vseh hiš v vasi so se razlegali veseli klici družin: »Oniji, ven! Sreča, noter!« Starčku je samota prišla do živega. Nadel si je masko demona, ki jo je za življenja naredil njegov sin, in nalašč narobe zaklical: »Oniji, noter! Sreča, ven!«. Druga pravljica, Trije talismani, govori o zelo porednem kozoju, ki je vztrajno prosil svojega oša, naj ga pusti v gozd nabirat kostanj in se ni dal pregovoriti, naj ne hodi. Tako se je ošo hočeš nočeš vdal. Kozoju je za popotnico dal tri deščice – talismane in mu naročil, naj jih uporabi, če bi mu pot prekrižala jamamba. Zatopljen v nabiranje kostanja je kozo brž pozabil na čas. Nenadoma je bilo sonce že daleč pod obzorjem. Tedaj se je od nekod vzela starka. »Pridi, skuhala ti bom kostanj,« ga je s seboj povabila babica in mali kozo ji je z veseljem sledil.

Kot so zapisali organizatorji, se v zgodbah odkrivajo številne tradicije japonske kulture. Nekatere bo možno podrobneje spoznati na ustvarjalni delavnici, kjer si bodo udeleženci izdelali barvite japonske maske. V igri z maskami bodo izvedeli, kdo so Oni, zakaj potrebujemo fižolčke in kako je s tem povezana naša starost. Zaradi omejenega prostora svojo udeležbo na predstavi in delavnici sporočite na: mihael.cepeljnik@slogi.si ali sandra.jenko@slogi.si.

Umetniško skupino Maki-fun sestavljajo gledališka, TV in filmska igralka iz Tokia in ustanoviteljica skupine Sayuri Fujii, japonski gledališki igralec, trenutno bivajoč v Brightonu Sogo Nishimura in lutkovna ustvarjalka Izumi Mizuki. Igralce bo na koto glasbilu spremljal Natsuko Kojima iz Tokia. Pri ustvarjalnih delavnicah bo sodelovala Sandra Jenko, kustosinja pedagoginja iz SLOGI – Gledališkega muzeja. Ponovitev predstave bo v nedeljo, 4. decembra ob 10. uri v SLOGI – Gledališkem muzeju.

Na Ta veseli dan kulture si bo v SLOGI - Gledališkem muzeju med 10. in 17. uro možno ogledati še stalno razstavo HOJA ZA GLEDalIŠČEM. Od  jezuitov do Cankarja. Stalna razstava osvetljuje pot, ki jo je slovensko gledališče prehodilo od najzgodnejših začetkov v 17. stoletju, ko se je s prihodom jezuitov na Slovensko začelo svetno gledališče, v katerem se je že slišala slovenska beseda, pa vse do začetka 20. stoletja, ko se je s krstno uprizoritvijo Cankarjeve drame Jakob Ruda začelo moderno slovensko gledališče. Razstava slikovito predstavlja začetke in osrednje tokove gledališča v Sloveniji, njegovo vpetost v evropska kulturna dogajanja in njegovo vlogo pri oblikovanju slovenske nacionalne zavesti.

Na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije (Maistrova ulica 10, Ljubljana) 3. decembra vabijo na ogled mednarodne potujoče razstave Zgodovina Evrope – kot jo pripovedujejo gledališča. Mednarodna potujoča razstava podaja zgodovino Evrope, kakor se odraža v repertoarjih in arhitekturni zasnovi evropskih gledališč, ob tem pa ne skuša slediti le kronologiji, temveč obiskovalca popelje skozi devet osrednjih zgodb, poimenovanih Sredozemska izkušnja, Verski vpliv, Spreminjajoča se družba – spreminjajoče se stavbe, Estetika in tehnologija, Narod, Gori!, Prečkanje meja, Vojna in Demokracija. V avli Ministrstva za kulturo Republike Slovenije bo na ogled do 3. januarja 2017. Razstavo so pripravili muzeji iz šestih držav: Victoria & Albert Museum – Oddelek za gledališče in uprizoritve iz Londona, Teatermuseet i Hofteatret iz Köbenhavna, Muzeum Teatralne – Teatr Wielki iz Varšave, Deutsches Theatermuseum iz Münchna, Theatermuseum z Dunaja in SLOGI – Gledališki muzej iz Ljubljane in je podprta s strani programa Kultura Evropske unije.

Ob 11. uri bo po mednarodni potujoči razstavi potekalo javno vodstvo, po katerem bo popeljala mag. Tea Rogelj iz SLOGI – Gledališkega muzeja, slovenska kustosinja razstave. Ob 15. uri bo pod naslovom In vendar se vrti … potekalo drugo javno vodstvo po razstavi z delavnico. Na razstavi se bodo obiskovalci seznanili z gledališko tehnologijo, ki se je razvijala pod vplivom novih estetskih gibanj in hkrati sama vplivala na nove estetske izraze. Med drugim bodo spoznali zgrajene, premične, abstraktne in virtualne scenografije, vrtljiv oder ter druge tehnološke dosežke v gledališčih od grške antike do 20. stoletja. Nekaj primerov bodo na delavnici še podrobneje raziskali in tudi poustvarili. Skozi razstavo in delavnico bo popeljala mag. Sandra Jenko, kustosinja pedagoginja iz SLOGI – Gledališkega muzeja. Prijave na vodstvo z delavnico na: sandra.jenko@slogi.si.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ta-veseli-dan-kulture-s-slogi