Triptih Posvetitev pomladi

Avtor: Flota

1. decembra 2016 bo ob 20. uri v Plesnem teatru Ljubljana v organizaciji zavoda Flota premierno uprizorjena nova plesna predstava prekaljenih avtoric Jane Menger, Maše Kagao Knez in Rosane Hribar “Posvetitev pomladi”. Predstava bo predstavljena v obliki triptiha avtoric, ki so po navdihu kultnega dela ustvarile tri samosvoje interpretacije.


Foto: Arhiv Flota

Zavod Flota v koprodukciji s Plesnim Teatrom Ljubljana in Studio 25 predstavlja novo plesno predstavo avtoric Jane Menger, Maše Kagao Knez in Rosane Hribar, ki črpa navdih iz dela slavnega ruskega skladatelja Igorja Stravinskega. Partitura Igorja Stravinskega je v moderni zgodovini baleta in sodobnega plesa postala najpogosteje rabljena glasbena predloga za koreografske naloge. A hkrati je koreografom enak izziv kot glasbena partitura predstavljal tudi libreto, zgodba Posvetitve pomladi, ki je antropološki falsifikat slovanskih žrtvenih obredov, saj slovanska ljudska obredja po zgodovinsko-antropoloških virih nikoli niso poznala žrtvovanja ljudi.

Za postavitev tega slavnega dela je zelo pomemben podatek, da je bil zgodovinsko-antropološki vidik libreta v krstni uprizoritvi Posvetitve pomladi falsifikat in da se je podredil ekonomski logiki kulturne produkcije in promocije. Če obisk dvoran zahteva prikaz žrtvovanja človeka, je občinstvu treba ponuditi natančno to. S Posvetitvijo pomladi imajo avtorice namen ustvariti numerični koreografski stroj kot transpozicijo ekonomske produkcijske logike (utemeljene na statistiki, numeričnih podatkih in finančnih parametrih) v prostor in ples. “Partituro nam bo igral zreducirani glasbeni stroj kot metafora “sodobnih finančnih elit”, ki bo s koroegrafsko-glasbenim obredom pripeljal do žrtvovanja človeka, umetnika ali umetnosti,” so napovedale avtorice.

Jana Menger je osnovno glasbeno in baletno šolo obiskovala v Novem mestu, ter se takoj zatem začela samoizobraževati na področju sodobnega plesa in gledališča pod vodstvom domačih  in tujih pedagogov. Leta 1993 postane članica Plesnega Teatra Ljubljana in se s tem poda na profesionalno pot gledališko–plesnega ustvarjanja. Leta 2013 diplomira na akademiji za ples v Ljubljani in se še istega leta vpiše na podiplomski študij na AGRFT. Opus plesalke in koreografinje Jane Menger obsega več kakor sedemdeset tako plesnih kot tudi dramskih predstav. Od leta 1994 sodeluje s številnimi režiserji in koreografi tako v poklicnih gledališčih kot v neodvisnih produkcijah.

Maša Kagao Knez se je z uprizoritvenimi umetnostmi srečala že kot otrok skozi telo svoje mame, plesalke in koreografinje Jasne Knez. Maša se je izobraževala pri številnih mentorjih doma in v tujini ter leta 2006 diplomirala na šoli Georgesa Momboyeja za tradicionalne in sodobne afriške plese v Parizu. Septembra 2013 je diplomirala na Akademiji za ples v Ljubljani. Kot plesalka, igralka in koreografinja sodeluje tako z institucionalnimi gledališči kakor tudi z neodvisnimi producenti. Njeno pedagoško in koreografsko delo temelji na raziskovanju gibalnega materiala, v katerem se različne plesne tehnike ter gibalni motivi afriške plesne tradicije prepletajo, dopolnjujejo in preoblikujejo v avtorski plesni izraz. Leta 2013 je prejela nagrado Ksenije Hribar za plesalko.

Rosana Hribar je vidna predstavnica generacije sodobnih plesalcev zgodnjih sedemdesetih let. Kot koreografinja deluje doma in v tujini, v zadnjih letih še posebej izstopajo serije duetov, ki jih ustvarja v tandemu s koreografom in plesalcem Gregorjem Luštkom. Z njim je ustvarila serijo avtorskih projektov, nagrade na nekaterih najuglednejših mednarodnih plesnih tekmovanjih pa so afirmirale plesno dovršenost. V letu 2015 sta prejela Nagrado Prešernovega sklada za avtorsko plesno stvaritev Duet 014 in za umetniško zasnovo in realizacijo plesnega projekta Korak v dvoje po Pii in Pinu. Rosana Hribar je v zadnjem desetletju sodelovala s skoraj vsemi najpomembnejšimi slovenskimi koreografi, vrsto domačih gledaliških režiserjev in z različnimi plesnimi in baletnimi skupinami v tujini.

Premiera predstave Posvetitev pomladi bo na sporedu 1. decembra ob 20:00 v Plesnem teatru Ljubljana. Ponovitvi predstave bosta 3. in 4. decembra ob 20:00 v Plesnem teatru Ljubljana.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/triptih-posvetitev-pomladi