Dekleva v ljubljanski Drami s poezijo in klavirskimi skladbami

Avtor: STA

V ljubljanski Drami je včeraj potekal literarno-glasbeni večer, ki so ga ob 70-letnici literata Milana Dekleve in izidu njegove pesniške zbirke In Darwinu zadrhti roka pripravili pri Beletrini. Za interpretacijo pesmi je poskrbel igralec Brane Grubar, za glasbo pa Dekleva - na klavirju. Kot je dejal, sta tako poezija kot glasba njegovi veliki ljubezni.


Milan Dekleva / Foto: Daniel Novakovič, STA

Na glasbeno-besednem recitalu je bilo mogoče prisluhniti tako Deklevovi poeziji - Grubar je interpretiral domala vse pesmi v zbirki - kot glasbi v pesnikovi izvedbi. Med skladbami je bilo nekaj avtorskih oziroma zvočnih podob pesmi, kot jih je poimenoval Dekleva, nekaj pa klavirskih priredb pesniku ljubih glasbenikov, kot sta denimo Tomaž Pengov in Sting.

Umetniškemu delu je sledil pogovor, ki ga je vodila pesnica, publicistka in urednica Tina Kozin. V njem je Dekleva zaupal, da je Darwin, ki ga je vpletel v naslov in mu posvetil eno pesem, metafora. Prav tako je metafora hrošček, ki se skriva prav v vsaki pesmi pričujoče zbirke. Kot je pojasnil, ga je to majhno bitje, ki je del najštevilčnejše živalske vrste, navdušilo zaradi svoje zgradbe - trdega oklepa in mehke sredice. Tako "hroščki predstavljajo paradoksalnost živosti, pod svojim trdim sijočim oklepom evolucijske neuničljivosti so tako rekoč ranljivost sama", piše na zavihku knjige.

Deklevo, kot je povedal, tudi sicer zanima govorica drugih bitij. Da pa jo človek lahko predstavi, "mora izbrisati svoj ego, saj le tako lahko spregovori celota sveta", je poudaril.

Pesnik, prozaist, esejist, prevajalec in glasbenik Milan Dekleva se je rodil v Ljubljani tržaškima Slovencema. Diplomiral je iz primerjalne književnosti in literarne teorije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Bil je urednik študentske Tribune, Radia Študent, poučeval je glasbo, bil novinar Dnevnika in urednik knjižne priloge Svet v knjigah. Do upokojitve je urejal otroške in mladinske programe na Televiziji Slovenija. Je tudi komponist scenske glasbe, nekoč je bil član glasbene skupine Salamander.

Za svoje literarno delo je prejel vsa najpomembnejša nacionalna priznanja, od Jenkove, Župančičeve, Rožančeve, Veronikine nagrade, Desetnice pa vse do kresnika za roman Zmagoslavje podgan in Prešernove nagrade za življenjsko delo, ki ju je dobil leta 2006.

Še vedno veliko ustvarja. Nedavno je poleg pričujoče zbirke izdal roman o celjski popotnici Almi Karli z naslovom Telo iz črk, pred tem pa še slikanici za otroke Menjalnica sanj in Skrivalnice.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/dekleva-v-ljubljanski-drami-s-poezijo-in-klavirskimi-skladbami