V LGL predstava s čarovnico in mačko Bi se gnetli na tej metli?

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Ljubljana bodo drevi premierno uprizorili lutkovno predstavo Bi se gnetli na tej metli? v režiji Jake Ivanca. Za prevod in priredbo teksta za predstavo, namenjeno otrokom, starejšim od treh let, je poskrbel Milan Dekleva.


Foto: Urška Boljkovac

Delo Bi se gnetli na tej metli? v izvirniku Room on the Broom je še ena v vrsti uspešnic uspešnega tandema - škotske pisateljice Julie Donaldson in njenega sodelavca, nemškega ilustratorja Axla Schefflerja. Tudi v tokratni pustolovščini ne gre drugače kot za srečanje s svetom živali, le s to razliko, da mesto skorajda groznega Zverjasca zasedata prav nič zlobna čarovnica, zato pa toliko bolj nevaren zmaj.

Junakinja predstave je, čeprav se sliši čudno, dobra čarovnica, so zapisali v Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL). Če se le da, bi vsakega peljala na metli. Zato pa je njena najboljša prijateljica mačka vse kaj drugega kot to in si ne želi nikogar na metli. In ker sta čarovnica in mačka ves čas skupaj, je čarovnica vseeno malce zlobna, mačka pa malce dobra, vse dokler ne mora mesta na metli deliti s tistimi, ki se jim sicer na daleč izogiba. Takrat postane slabe volje, saj ve, da novi potniki pomenijo samo težave, ki jih mora nazadnje reševati sama.

Čarovnica s sršečimi lasmi in njena mačka skupaj potujeta na metli. Zaradi velike hitrosti in morda mačkine nagajivosti čarovnica izgubi svoje pokrivalo, zato se spusti na tla in ga začne iskati. Z vsakim izgubljenim predmetom se znajde pred vrsto preizkušenj, pri katerih ji pomagajo vedno novi prijatelji, ki predmete bolj kot ne slučajno najdejo, za nagrado pa dobijo vožnjo z metlo. Da pa vse ne gre tako preprosto, se pojavita še strašni zmaj in kosmati, lepljivi stvor, so zapisali v gledališču.

Bi se gnetli na tej metli? je zgodba o votlih strahovih ter o pomenu prijateljstva in sodelovanja, "ki je razgibano pospremljena z duhovitimi rimami, glasbo, songi in humornimi preobrati - pravi lutkovni spektakel v barviti likovni podobi", so še zapisali v LGL.

V predstavi igrajo Alenka Tetičkovič, Martina Maurič Lazar, Iztok Lužar, Maja Kunšič, Gašper Malnar in Lovro Finžgar.

Avtor glasbe je Davor Herceg, dramaturg Andrej Jaklič, avtor likovne podobe Natan Esku. Kot scenografi se podpisujejo Jaka Ivanc, Barbara Stupica, Žiga Lebar in Zoran Srdić, kot kostumografinja Barbara Stupica.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lgl-predstava-s-carovnico-in-macko-bi-se-gnetli-na-tej-metli