V APT premiera Georgi Gospodinov: Fizika žalosti

Avtor: STA

V Anton Podbevšek Teatru (APT) v Novem mestu bodo drevi ob 20. uri prvič javno uprizorili predstavo Georgi Gospodinov: Fizika žalosti, ki jo je po omenjenem romanu zasnovala in režirala Tjaša Črnigoj. Gre za predstavo po delu, ki potuje v labirint življenjskih zgodb, enega v zadnjem obdobju najbolj prevajanih bolgarskih pisateljev.


Foto: Polona Ipavec

V APT so zapisali, da je Fizika žalosti roman, ki na premišljen način potuje v labirint življenjskih zgodb in v vsaki odkriva človeštvu nepogrešljivo žalost. Hkrati pa je roman gledališki dogodek, ki vstopa v labirint zgodovine sveta, v njem najde žalost in jo poskuša preseči.

Uprizoritev Fizike žalosti, "ki skozi pris(o)tnost ene generacije uprizarja roman mnogih generacij" ni adaptacija bolgarskega romana niti ni poskus kolektivnega branja, ni približek filmski adaptaciji omenjenega romana in tudi ni nabor prebranih romanesknih odlomkov, zajetih v koreografijo, so sporočili iz gledališča.

Fizika žalosti v izvedbi mlade ustvarjalne ekipe pod vodstvom režiserke Tjaše Črnigoj, "ki je s svojim delom dokazala svež in svojevrsten način dojemanja gledališča, je srečni dogodek in hkrati srečevanje v žalosti, kot jo ubeseduje Georgi Gospodinov," so dodali.

Fizika žalosti uprizarja in podoživlja grehe preteklosti, odgovornost sedanjosti in krivdo prihodnosti ter poskuša preseči žalost tako, da mitu o Minotavru dodaja človeški obraz, romanu pa daje telo oziroma množico igralskih teles, ki z različnimi gledališkimi sredstvi in s pomočjo metagledaliških ter interdisciplinarnih postopkov izrisuje pot, po kateri se pretaka žalost, so še zapisali v APT.

V predstavi nastopajo Barbara Ribnikar, Iztok Drabik Jug, Lara Vouk, Rok Kravanja in Zala Ana Štiglic. Dramaturgija je delo Maše Jazbec, scenografija Aleksandra Vujovića in kostumografija Iris Kovačič.

Georgi Gospodinov, ki se je leta 1968 rodil v Jambolu v Bolgariji, deluje kot pesnik, pisatelj in dramatik. Po izobrazbi je doktor znanosti in je glavni urednik tednika za kulturo in književnost Literaturen vestnik, na Novi bolgarski univerzi predava sodobno bolgarsko književnost. Za svoja dela je prejel številne pomembne bolgarske in mednarodne nagrade. Njegova Fizika žalosti je v slovenskem prevodu izšla lani.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-apt-premiera-georgi-gospodinov-fizika-zalosti