Začenjajo se žanrsko raznoliki 29. Čufarjevi dnevi

Avtor: STA

S črno komedijo Samotni zahod se bo drevi ob 19.30 v gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah začelo tradicionalno srečanje ljubiteljskih gledaliških skupin. Že 29. Čufarjevi dnevi bodo postregli s šestimi predstavami različnih žanrov, ki jih je letos izbral selektor Marko Plantan.


Foto: Miha Fras

Na festival se je prijavilo 28 gledaliških skupin iz Slovenije in zamejstva. Kot je pojasnil Plantan, je bila izbira za šest predstav zelo težka, saj je opazil veliko kakovost in profesionalne režijske prijeme. Največ poudarka je dal igri in žaru, ki ga na odru prikažejo ljubiteljski igralci.

Izbral je predstave različnih žanrov, od komedije prek drame pa vse do tragedije. "Vsaka predstava ima neko svojo svežino. Nekatere so zelo inovativne, vse pa so dobre," je poudaril Plantan in pojasnil, da jih zaznamujejo predvsem medčloveški odnosi in strasti. Nekatere predstave komično obarvajo tudi zelo temne plati in ob ogledu se bodo obiskovalci lahko nasmejali, a tudi zamislili.

Že pred odprtjem festivala bodo ob današnji obletnici rojstva pisatelja in dramatika Toneta Čufarja drevi ob 19. uri pred njegov spomenik na Čufarjevem trgu na Jesenicah položili cvetje. Nato bo festival odprla domača gledališka skupina s črno komedijo Samotni zahod.

Do 19. novembra se bodo predstavili še Šentjakobsko gledališče Ljubljana, KUD Zarja Trnovlje - Celje, KUD Fofite, bohinjsko gledališče 2B in DKD Svoboda Senovo. Potegovali se bodo za Čufarjeve plakete, ki bodo podeljene ob zaključku festivala 20. novembra.

Tega bo zaznamoval tudi bogat spremljevalni program s projektom Miroslava Pengale Klobuki pripovedujejo, ki povezuje slikarstvo, glasbo in gledališče. Poleg tega bo na ogled koprodukcija Celinke, Cankarjevega doma in zavodov Bufeto ter SeVeDa Hamlet in pol v režiji Jake Andreja Vojevca.

Povezava: 29. Čufarjevi dnevi


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zacenjajo-se-zanrsko-raznoliki-29-cufarjevi-dnevi