V SNG Maribor nova otroška predstava o dveh pujskih, ki sipata srečo

Avtor: STA

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo danes na Komornem odru izvedla premiero otroške predstave Kako sta Bibi in Gusti sipala srečo v režiji Mihe Goloba. Predstava o dveh pujskih je nastala po slikanici slovenske pisateljice Ide Mlakar, ki jo je za gledališče priredila Maja Borin. Igrata Mojca Simonič in Viktor Meglič.


Foto: Damjan Švarc

Pisateljica Ida Mlakar kot precizna opazovalka medsebojnih odnosov in z nezanemarljivim pečatom, ki ga v njenem delu pušča poklic slavistke in filozofinje, prefinjeno in lucidno spaja svetove realnega in imaginarnega, porednega in pridnega, otroškega in odraslega. Ta spoj je zdaj prenesen na mariborski gledališki oder.

"Zgodba o dveh pujskih, ki v prazničnih božično-novoletnih dneh prinašata srečo, bo najmlajšim gledalcem skozi duhovite, iskrive in nagajive dialoge, postavljene v tankočutno zgodbo dveh prijateljev, pričarala magijo prazničnega vzdušja," napovedujejo v SNG Maribor.

Uprizoritev pod režijskim vodstvom Mihe Goloba je namenjena najmlajšemu občinstvu, ki šele spoznava gledališki prostor, in tako kot večina predstav za otroke komunicira z gledalci. To od ekipe na odru zahteva posebno pozornost. "Treba je zelo dobro paziti, da nam predstava ne spolzi iz rok," je povedal režiser.

V predstavi nastopata le dva lika. Bibi kot pametna, točna, pridna, delovna, materinska, a malce priganjalska in diktatorska pujsika ter Gusti kot lenoben, otročji, a prisrčen pujs tvorita dinamično dvojico, ki kljub diametralno nasprotnim karakterjem na koncu najde skupno veselje.

Golob poudarja, da niso želeli prikazati črno-belih likov. "Sta pač brat in sestra. Nismo želeli prikazati, da je eden pameten, drugi pa ne. Enkrat je eden pameten, drugič drugi. Dopolnjujeta se v vsaki situaciji znova," je pojasnil.

"Čar prazničnega vzdušja je prav v tem, da bi, kljub razlikam, našli nekaj drobnega, kar nas razveseli," izpostavljajo soustvarjalci predstave.

Scenograf in oblikovalec svetlobe je režiser Golob, kostumografinja Nina Holc, skladatelj Vasko Atanasovski.

V vlogi Bibi nastopa Mojca Simonič, vlogo Gustija je prevzel Viktor Meglič. Oba že imata izkušnje z otroškimi predstavami, med drugim sta sodelovala pri pred leti zelo uspešnem projektu Vilinček, kjer je bila dramaturginja prav tako Maja Borin.

Po Megličevih besedah je sodelovanje v otroški predstavi svojevrstno doživetje predvsem zaradi nepredvidljivosti občinstva. "Publika je tu živi faktor predstave, saj z Mojco povabiva otroke v najino pravljico. Otroci te lahko kadar koli presenetijo," je povedal.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sng-maribor-nova-otroska-predstava-o-dveh-pujskih-ki-sipata-sreco