V ljubljanski Drami v petek prva slovenska uprizoritev drame Pomona

Avtor: STA, SNG Drama Ljubljana

Na odru ljubljanske Male drame bo v petek prva slovenska uprizoritev britanskega besedila Pomona mladega avtorja Alistairja McDowlla. Dramo z dogajanjem v podzemlju je režiral Jaša Koceli. Po besedah dramaturginje Eve Kraševec je Pomona metafora zastrašujočega in obenem privlačnega sveta, s katerim se navaden človek običajno ne sreča.


Foto: Mankica Kranjec/SNG Drama Ljubljana

Pomona je resničen kraj v Manchestru, zapuščeno območje v neposredni bližini mestnega središča. Kot je na novinarski konferenci pred petkovo premiero izpostavil McDowall, sicer eden najprodornejših britanskih dramatikov mlajše generacije, je Pomona zanj kraj, okoli katerega je strukturiral lastne strahove. Trudil se je, da o Pomoni ne bi izvedel preveč, saj bi se s tem fascinacija razblinila.

Dogajanje v Pomoni po besedah McDowlla nima nikakršne zveze z njegovim življenjem. Drama je nastala tudi na podlagi dramatikove izkušnje kroženja po manchesterski obvoznici M60 in "občutka izgubljenosti med kroženjem v ponavljajočih se krogih". Tako tudi struktura igre ni linearna, ampak gre po besedah dramaturginje Eve Kraševec za sočasno kroženje usod sedmih likov.

"Ena najočitnejših referenc in tudi ključnih komponent Palome je uporaba igre Dungeons & Dragons, skrajšanko kar D&D, kot strukturnega vodila igre," je povedala dramaturginja. Po njenih besedah je D&D legendarna fantazijska namizna igra vlog, pri kateri vsak od igralcev ustvari svoj fiktivni karakter in z njim v skupini s soigralci potuje po fantazijskih svetovih pod vodstvom gospodarja igre.

Režiser Koceli je opozoril, da takšno strukturno vodilo poraja dvom, kaj je realnost in kaj igra. Po njegovih besedah je Pomona črna luknja, ki jo najdemo v vsakem mestu. "Je centrifuga, ki ljudi suče naokoli in nekatere tudi pogoltne. Drama govori o težavi, ki lahko doleti vsakega od nas. Prizori so kruti, krvavi, surrealistični," je dodal.

Dramaturginja je izpostavila lik Ollie, igra jo nova članica ansambla Eva Jesenovec, ki se razcepi na dve osebi - na Ollie iskalko, ki išče sestro, in Ollie izgubljeno sestro: "Obe nosita isto ime in ni povsem jasno, ali je Ollie res ena ali pa sta dejansko dve." McDowall sicer ni želel določiti glavnega lika drame, ampak je izbiro protagonista prepustil vsakemu gledalcu posebej.

Nastopajo tudi Sabina Kogovšek v alternaciji z Mio Skrbinac, Petra Govc, Iva Babić, Bojan Emeršič, Nik Škrlec in Primož Vrhovec. Pod predstavo so se podpisali tudi scenograf Darjan Mihajlović Cerar, kustumografinja Branka Pavlič in skladatelj Miha Petric. Prevod je delo Darje Dominkuš, lektorica pa je Tatjana Stanič.

V Mali drami bo danes ob 17. uri tudi pogovor Družabno in družbeno o uprizoritvi Pomone. Z McDowllom se bodo o njegovih dramah in njihovem uprizarjanju pogovarjali Koceli, Eva Kraševec in drugi ustvarjalci uprizoritve Pomona.

Sicer je McDowall (1987) že leta 2010, ko je še delal v umetnostni galeriji, napisal igro Brilliant Adventures, za katero je leto pozneje prejel nagrado bruntwood. Takoj zatem je napisal komično, a obenem trpko igro za enega igralca o očetu superheroju Captain Amazing, ki je bila uprizorjena tik pred Brilliant Adventures.

Nadaljeval je z dramo Talk Show, leta 2014 pa je po naročilu napisal dramo Pomona, ki je bila uprizorjena na Royal Welsh College of Music and Drama v sodelovanju z Royal Courtom. Uprizoritev je doživela izjemen odmev in Pomona je začela turnejo po ključnih britanskih gledališčih. McDowllova zadnja objavljena igra je X, ki se dogaja v vesolju.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljanski-drami-v-petek-prva-slovenska-uprizoritev-drame-pomona