Pogovor Kristalna noč in Helverjeva noč

Avtor: PGK

Dogodek ob predstavi Helverjeva noč organizira Prešernovo gledališče Kranj v sredo, 9. novembra, ob 19. uri v dvorani Mestne knjižnice Kranj.


Alen Jelen / Foto: Tania Mendillo

Pogovor, ki je nastal na pobudo režiserja Alena Jelena in ostalih ustvarjalcev predstave Helverjeva noč (poljskega dramatika Ingmarja Villquista), ki jo bodo premierno uprizorili 28. in 29. novembra v Stolpu Škrlovec, bo potekal ravno na 78. obletnico dogodkov, ki jih poznamo kot kristalna noč (nemško Kristallnacht, tudi Pogromnacht). Gre za mejnik v pogromu nad Judi, tako pa so ga poimenovali zaradi stekla iz razbitih izložb trgovin, ki so bile v lasti judovskih trgovcev, in so ga bile polne vse ulice. Ta uvertura v holokavst se je sistematično odvijala po Nemčiji in delih Avstrije v noči z 9. na 10. november 1938, vodile pa so jo enote jurišnega odreda nacionalsocialistične stranke (Sturmabteilung - SA).

Ta pogrom pomeni hkrati začetek načrtnega uničevanja judovskega prebivalstva. Veliko Judov so pripadniki paravojaških enot tisto noč pobili, kakih 30.000 pa so jih odpeljali v koncentracijska taborišča. V kristalni noči je bilo požganih, uničenih in oskrunjenih 1.668 sinagog ter okoli 7.000 trgovin.

Kako je kristalna noč v tistem času odmevala v naših krajih in kako odmeva še po vseh teh letih, bo z zgodovinskega vidika osvetlil dr. Oto Luthar (ZRC SAZU), z antropološkega pa dr. Irena Šumi (Fakulteta za socialno delo); o njej pa bodo spregovorili tudi ustvarjalci predstave Helverjeva noč, režiser Alen Jelen, dramaturginja Marinka Poštrak ter igralca Darja Reichman in Blaž Setnikar, ki bosta z bralno uprizoritvijo delčka besedila naredila uverturo v večer. Pogovor bo pospremilo odprtje razstave knjig, ki obravnavajo tedanje dogajanje.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pogovor-ob-predstavi-kristalna-noc-in-helverjeva-noc