Ljubljanska Drama bo s Faustom sklenila festival uprizoritvenih umetnosti v Seulu

Avtor: STA, SNG Drama Ljubljana

SNG Drama Ljubljana ponovno gostuje na mednarodnem festivalu uprizoritvenih umetnosti v Seulu. Na enem najuglednejših tovrstnih festivalov v Aziji bo v soboto in nedeljo odigrala Fausta, koprodukcijo s Festivalom Ljubljana v režiji Tomaža Pandurja. Izbran je bil za osrednjo in hkrati naslovno predstavo festivala, obe izvedbi sta razprodani.


Foto: Aljoša Rebolj

Kot so sporočili iz gledališča, so organizatorji Fausta izpostavili kot "veličastno zadnjo mojstrovino genialnega režiserja Tomaža Pandurja". Ker so ga izbrali za osrednjo in hkrati naslovno predstavo festivala, naslovnice programskih publikacij krasi fotografija Igorja Samoborja v vlogi Fausta, izpostavljena pa je tudi v napovedih programa, na plakatih in ostalih promocijskih sredstvih, ki v desetmilijonski južnokorejski prestolnici opozarjajo na letošnji festival.

Dve uprizoritvi Fausta bosta sklenili mesec dni trajajoč festival, ki se je v četrtek letos preminulemu slovenskemu režiserju poklonil tudi s predavanjem Livije Pandur o njegovem gledališkem opusu in gledališču.

Festival v Seulu poteka 16. po vrsti, na programu je 16 predstav iz šestih držav. Velja za enega najpomembnejših in najuglednejših mednarodnih festivalov uprizoritvenih umetnosti v Aziji ter osrednji festival v Južni Koreji, ki predstavlja izbor umetniško najbolj izstopajočih domačih in tujih uprizoritev različnih žanrov: od gledaliških do plesnih in multimedijskih predstav.

Med uglednimi gledališkimi institucijami z različnih koncev sveta, ki jih gosti, so Poljsko gledališče iz Vroclava z uprizoritvijo Woodcutters Holzfällen v režiji znamenitnega režiserja Krystiana Lupe; belgijski Point Zéro z uprizoritvijo L' Ecole des Ventriloques v režiji Jeana-Michela d'Hoopa; Montréal Danse in koreograf Benoît Lachambre s plesnim performansom Prisms ter plesno gledališče Ultima Vez iz Belgije s predstavo Speak Low if you Speak Love v koreografiji Wima Vandekeybusa.

SNG Drama Ljubljana na tem festivalu gostuje tretjič. Pred več kot desetimi leti je na njem sodelovala z uprizoritvijo de la Barcove igre Življenje je sen v režiji Janusza Kice, lani pa ga je zaključila z uprizoritvijo Ponorele lokomotive Stanislawa Ignacyja Witkiewicza v režiji Jerneja Lorencija.

Pandurjev Faust je pot po svetu začel takoj po premieri septembra 2015 v Križankah. Oktobra lani se je predstavil na 43. Cervantesovem mednarodnem festivalu v mehiškem Guanajuatu. Marca letos je gostoval na 15. Ibero-ameriškem gledališkem festivalu v kolumbijski Bogoti, maja na festivalu progresivnega gledališča Gledališki svet v češkem Brnu, junija na mednarodnem gledališkem festivalu v Skopju.

Po vrnitvi iz Seula se bodo igralci novembra odpravili v romunski Cluj, kjer bo Faust slavnostno odprl mednarodni gledališki festival Interference 2016. Julija prihodnje leto pa bo uprizoritev Fausta kot prva slovenska predstava v slovenski zgodovini gostovala na mednarodnem festivalu Ljudskega gledališča v Pekingu, osrednjega kitajskega nacionalnega gledališča, so še sporočili iz ljubljanske Drame.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljanska-drama-bo-s-faustom-sklenila-festival-uprizoritvenih-umetnosti-v-seulu