Malo pobalinskosti nikomur ne škodi

Avtor: Lutkovno gledališče Maribor

V Lutkovnem gledališču Maribor bodo v soboto, 29. oktobra, premierno uprizorili predstavo Pobalinska pujsa, ki je nastala po istoimenski slikanici Manice Klenovšek Musil v režiji Mihe Goloba.


Foto: Boštjan Lah

Slikanica Pobalinska pujsa Manice Klenovšek Musil je na lanskem Slovenskem knjižnem sejmu 2015 prejela nagrado za najlepšo slovensko knjigo za otroke. Govori o dveh pujsih, velikih prijateljih, Tinetu in Tonetu, ki sta prava pobalina. Nagajata živalim na domačem dvorišču in se pri tem prav nesramno zabavata. Ko to nagajanje preraste v hudobijo, pa živali sklenejo, da se  jima maščujejo. Pujsa se morata za svoja dejanja opravičiti in obljubiti, da se bosta poboljšala, a bomo videli, če bo res tako…
Interaktivna predstava, pri kateri so otroci in drugi gledalci del igre, ko skupaj s Tinetom in Tonetom nagajajo živalim, sicer postavlja pomembna vprašanja mej. Ko vragolije postanejo nevarne ali nespoštljive, jih je treba ustaviti. Vsi pobalini, tudi gledalci, spoznajo, da so prestopili mejo nedolžnih vragolij in se morajo za svoja dejanja opravičiti.

Avtorica besedila Manica K. Musil, sicer arhitektka, v zadnjem času pa mnogokrat nagrajena avtorica slikanic – šivank, je tudi avtorica likovne podobe pri predstavi. Prepoznavno tehniko šivanja polstene volne je ekipa predstave prenesla na oder, dvodimenzionalne lutke pa so skozi platno animirane s pomočjo magnetov.

Pobalinska pujsa je na oder Lutkovnega gledališča Maribor postavil režiser Miha Golob, ki je v LGM v preteklosti režiral zelo priljubljeno in uspešno predstavo Mali modri in mali rumeni, ki je bila nagrajena za vizualno adaptacijo slikanice na 8. bienalu lutkovnih ustvarjalcev, pa tudi na drugih mednarodnih festivalih.

Avtor glasbe pri predstavi je Vasko Atanasovski, igralca in animatorja sta Anže Zevnik in Maksimiljan Dajčman. Predstava je primerna za gledalce od 3. leta starosti naprej.

Zanimiva prostorska postavitev pred Lutkovnim gledališčem Maribor

Avtorici projekta Teja K. Lozar in Manica K. Musil sta skupaj z mariborskimi vrtci zasnovali otroški projekt Pišeki. Lik piščanca v tokratni postavitvi izhaja iz slikanice Manice K. Musil Pobalinska pujsa, po kateri je v gledališču hkrati nastajala istoimenska lutkovna predstava. Otroci in vzgojitelji so ob branju slikanice ustvarili 600 piščančkov in ti otroški izdelki so umeščeni v okolico gledališča, kot sodobna prostorska intervencija.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/malo-pobalinskosti-nikomur-ne-skodi