Zadnja igra Čehova Češnjev vrt prva v novi sezoni SSG v Trstu

Avtor: STA

Slovensko stalno gledališče (SSG) v Trstu bo novo sezono začelo v znamenju Antona Pavloviča Čehova in drame Češnjev vrt. Čehov po besedah dramaturginje Eve Kraševec "ni napisal te igre iz lastne nostalgije, temveč kot ogledalo družbi, ki je ostala zavezana preteklemu". Pod režijo uprizoritve po prevodu Milana Jesiha se podpisuje Igor Pison.


Foto: Tone Stojko

Češnjev vrt je zadnje dramsko delo Antona Pavloviča Čehova (1860-1904), ki jo je pisal na svojem domu na Jalti ob Črnem morju. Teme kot so minljivost, hrepenenje po preteklosti, izgubljene ljubezni in zapravljene priložnosti so temeljnega pomena v besedilu, pri čemer pa je treba poudariti, da je to predvsem igra o družbenih spremembah, o koncu nekega obdobja in družbenega sloja in o nemoči določenega dela družbe, da bi se prilagodil spremembam, je med drugim zapisala dramaturginja.

Ključni motiv uprizoritve je absurdno komična narava dela, saj je Čehov v pismu znani igralki M.P. Lilini napisal, da je "nastala komedija, ne drama, mestoma celo farsa". Bil je zelo razočaran s praizvedbo dela v Moskovskem umetniškem gledališču, saj je postavitev Stanislavskega poudarila raje nostalgično, tragično interpretacijo zgodbe, kar je trajno zapečatilo dramo z izvirnim nesporazumom.

Češnjev vrt postavlja na oder propad starega plemstva in sistema ter začetek novega življenja v predrevolucionarni Rusiji. Protagonisti so zasanjane karikature, ki govorijo o spremembah, a si ne prizadevajo, da bi jih resnično uresničili, saj niso niti sposobni obdržati svojega posestva, spominov in vrednot. Tako drama kot tudi uprizoritev v spremenjenem kontekstu izpostavljata prehod med preteklim in novim časom. Govori o ljudeh, ki so odrasli v bivšem sistemu, o zastalosti v času, o obžalovanju in bizarno-komični melanholiji, je zapisala Eva Kraševec, ki je s Pisonom in lektorico Tatjana Stanič poskrbela za priredbo dramskega teksta.

Sodobna družina okoli katere je strukturirana tokratna uprizoritev zahteva manjšo zasedbo v primerjavi z izvirnikom. Priredba ohranja družinsko celico brez služabnikov, zato bo na odru šest oseb. V glavni vlogi Ljubov Andrejevne bo kot gostja nastopila Saša Pavček. Hčerki Anja in Varja bosta Tina Gunzek in Nikla Petruška Panizon. Glavni sogovornik lika Ljubov Andrejevne, Leonid Gajev, bo Vladimir Jurc. Predstavnika novega sveta, trgovec Lopahin in študent Trofimov, bosta Primož Forte in Tadej Pišek. Sceno in kostume je podpisala večkratna sodelavka režiserja Petra Veber, asistent režiserja je bil Juš A. Zidar.

Premiera predstave bo v petek. Ob predstavi bodo v četrtek v prostorih kulturnega doma odprli razstavo Vrt sanj: Čehove ženske. Avtorica site specific razstave v okviru projekta Donne inquiete-Nemirne ženske je Laura V d. B. Facchini, so sporočili iz tržaškega gledališča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zadnja-igra-cehova-cesnjev-vrt-prva-v-novi-sezoni-ssg-v-trstu