V Velenju premiera otroške opere Nežni velikan

Avtor: STA

V Domu kulture Velenje bo dopoldne premiera operne enodejanke za otroke Nežni velikan na glasbo Stephena McNeffa. Opera, za katero je libreto napisal Mike Kenny po knjižni predlogi Michaela Morpurga, vsebuje teme, s katerimi se otroci lahko identificirajo in jih zadevajo - neprimernost izključevanja drugačnih iz družbe in okoljska problematika.


Foto: Pixabay

Opera je nastala v koprodukciji Festivala Velenje s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem, ljubljanskim Cankarjevim domom in Zavodom Morpheus. Delo je režirala Kaja Tokuhisha, kot glasbeni vodja pa se podpisuje Simon Dvoršak.

V predstavi pojejo sopranistka Eva Černe, mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran, baritonist Rok Bavčar ter tenorista Matjaž Stopinšek in Rok Koritnik. Pevci bodo nastopili ob spremljavi komornega ansambla Slovenskega komornega glasbenega gledališča, v zasedbi pa bo flavta, pikolo, violončelo, harfa, tolkala in klavir, so sporočili s Festivala Velenje.

S predstavo želijo ustvarjalci otrokom dati eno prvih opernih izkušenj in jim vzbuditi ljubezen do te umetniške zvrsti. Producenti so pripravili tudi izobraževalno gradivo za otroke, njihove učitelje in starše. Ustvarjalci opere so se povezali tudi z založbo Pipinova knjiga, ki je septembra izdala knjigo Michaela Morpurga v prevodu Maje Lupša.

Opera Nežni velikan je nastala leta 2006 za kraljevo operno hišo Covent Garden, kjer je pozneje zaradi priljubljenosti postala del železnega repertoarja.

V ospredju zgodbe je deklica Miranda, ki živi z očetom v vasici ob jezeru. Na majhnem otočku sredi jezera pa živi Velikan, ki mu vaščani pravijo Pošast. Nekega jutra se Miranda odpravi s čolnom na ribolov in pade v jezero. Pred utopitvijo jo reši prav on. Miranda stke z njim prijateljstvo, medtem ko mu ostali vaščani ne zaupajo, vse dokler jim ne pomaga rešiti jezera.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-velenju-premiera-otroske-opere-nezni-velikan