Gledališki rock koncert s Siddharto

Avtor: STA

V Anton Podbevšek Teatru (APT) v Novem mestu bodo v četrtek ob 20. uri v režiji Nane Milčinski prvič uprizorili gledališki rock koncert za mladino in otroke Livingstonov poslednji poljub.


V glavnih vlogah bodo ob pretežno lastni glasbi nastopili člani skupine Siddharta, predstava pa prinaša hibrid med gledališčem, rockom in spletno umetnostjo.

Po besedah režiserke je šolsko uro trajajočo predstavo navdihnil roman oziroma pravljica o iskanju lastne istovetnosti in odraščanju Jonathan Livingston Galeb ameriškega pisatelja Richarda Bacha, iz navedenega dela pa je izbrala le nekaj navedb v prevodu Janeza Gradišnika.

V predstavo, ki se podobno kot Bachova knjiga dotika iskanja identitete in osebnega žrtvovanja kot pogoja za dosego določenega cilja, je uvrstila še niz navedb nekaterih drugih avtorjev. Ker je predstava posvečena odraščajoči generaciji, pa so se pri tem, kot je ocenila, izrazito skupinskem podvigu, njegovi ustvarjalci odločili za obliko, ki je križanec med gledališčem, rockom in spletno umetnostjo.

V predstavi, ki bo potekala na z rižem posutem odru in brvi v obliki križa, bo osrednje besedilo tolmačil Siddhartin pevec Tomi Meglič, hkrati pa se bo skozi video vložke z branjem navedkov predstavilo deset posameznikov različnih poklicev, ki so v univerzalnem smislu dosegli presežke, je pojasnila.

Spremna glasba je pretežno delo Siddharte, nekaj bo predelav in priredb, na odru pa se bodo poleg članov rock skupine, odetih v bele stvaritve Alana Hranitelja, pojavile še solistke, sopranistka Irena Yebuah Tiran, violinistka Brina-Nataša Zupančič in harmonikarica Katarina Štefanič. Avtor video prispevkov je Igor Štromajer.

Kot je povedal ravnatelj APT Matjaž Berger, z njihovo 16. premiero nadaljujejo projekt raziskovalnega in razmišljajočega otroškega in mladinskega gledališča, ki so ga v Novem mestu začeli z uprizoritvijo Petra in volka, Livingstonov poslednji poljub pa je hkrati označil za nadaljevanje Petra in volka z drugimi sredstvi.

Predstava gre sicer mnogo dlje in je mnogo bolj avtorska, je poudaril. "To je tudi upor proti otroškemu gledališču, ki iz otroka ne dela bitja domišljije, ampak ga skuša omejiti," je opozoril. Gre za to, da nekdo doseže svetovni rekord v letu, nato pa mu ga njegovo občestvo ne prizna in odvzame, je dodal.

Gre za vprašanja, kaj pomeni izstop iz množice, kaj pomeni razlika med mi in jaz ter kaj vse mora človek narediti, da ohrani dostojanstvo, je še povedal Berger.

Po besedah pevca skupine Siddharta Tomija Megliča je skupina z novomeškim APT že nekajkrat sodelovala, avantgardno gledališče, ki ga ta goji, pa je skupini dokaj blizu. Predstavo je ocenil za čustveno, lirično in za občinstvo ne preveč zahtevno, mimo tega pa posreduje vrsto drobnih sporočil, ki presegajo starostno mejo mladine, je dejal.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gledali%C5%A1ki-rock-koncert-s-siddharto