Farič ob 30-letnici ustvaril plesno predstavo Sinestezija

Avtor: STA

Koreograf in plesalec Matjaž Farič letos obeležuje 30. obletnico delovanja. Ob tem je začel ustvarjati avtorski opus, posvečen sinesteziji, v sklopu katerega je nastala tudi plesna predstava Sinestezija. Ta bo nocoj ob 20. uri premierno uprizorjena v Centru kulture Španski borci.


Foto: Sunčan Stone

Farič se v plesni predstavi Sinestezija s soustvarjalci ukvarja s hkratno in neželeno zaznavo skozi več čutov hkrati. "Sinestezijo bi lahko označili kot mešanje čutov, ko zaznavanje vključuje dodatno, neželeno izkušnjo. Najpogostejši princip ustvarjanja v plesu, ki bi ga lahko označili za sinestetskega, je povezan z glasbo, torej z zaznavanjem zvoka v odnosu do oblike, gibanja, prostora in časa," so zapisali v Faričevem zavodu Flota.

Povezovanje črk in zvokov z barvami, števil s prostorom in druge oblike sinestetičnih povezovanj zaznave so v umetniškem ustvarjanju že nekaj običajnega. V vsakdanjem življenju pa takšno zaznavanje razumemo kot motnjo.

V procesu nastajanja predstave so avtorja in soustvarjalce zanimale tudi druge navezave, na primer, kako vonj in okus vplivata na oblikovanje telesa in razmerja v prostoru, pa tudi razmerja med metaforo in sinestetičnim učinkom. Da bi razmerja spremenili v dogajanje, so značilnosti gibanja pripeli na eno izmed zaznav.

Pri predstavi kot soustvarjalci in izvajalci sodelujejo Barbara Kanc, Kaja Janjič, Katja Legin, Kristina Rozman, Urša Rupnik in Leon Marič. Glasbo podpisujeta Iztok Koren in Samo Kutin. Kostumografijo je oblikovala Sanja Grcić, svetlobo bo oblikoval Zoran Grabarac, koreograf Farič pa je za predstavo ustvaril tudi video.

Avtorski opus Sinestezija je konec septembra uvedla predstava Rdeča - sled, v kateri je Farič po desetletju znova stopil na oder kot plesalec. Tridesetletnico svojega poklicnega delovanja šteje od leta 1986, ko je za solo Jaz prejel prvo nagrado v tujini, na Tekmovanju novega plesa v Budimpešti, kar je po poročanju portala MMC RTV Slovenija razumel kot potrdilo od zunaj, da res spada v plesni svet.

Drugi korak je predstava Sinestezija, v prihodnjem letu pa bo pripravil dramsko predstavo po delu Richarda Cytowica Človek, ki je okušal oblike. Ob znanstvenem raziskovanju sinestezije je Cytowic v tej knjigi na poljuden način prikazal izkušnje sinestetikov. Po poročanju portala je Faričeva želja, da ob koncu trilogije vse tri predstave združil v eno - vsaj v enkratnem dogodku.

V Španskih borcih bo predstava Sinestezija na sporedu še v sredo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/faric-ob-30-letnici-ustvaril-plesno-predstavo-sinestezija