Ljubljanska Drama s Shakespearovim Macbethom v Belorusiji

Avtor: STA

SNG Drama Ljubljana se z uprizoritvijo Shakespearove tragedije Macbeth ob 400. obletnici smrti velikega dramatika predstavlja na 6. Mednarodnem gledališkem forumu Teart. Predstavo v režiji Igorja Pisona, ki jo bodo uprizorili drevi v prestolnici Belorusije, naj bi si ogledalo 400 ljudi, med njimi pomembni beloruski politiki in kulturniki.


Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

Osrednja tema znamenite Shakespearove igre Macbeth sta človeško zlo in boj za oblast, ki ju gledalec spremlja s perspektive tistega, ki ju povzroča. Zgodba se začne, ko vojna povratnika Macbeth in Banquo srečata vešče, ki jima napovejo prihodnost. Macbeth izve, da bo nekoč kralj, Banquo pa, da bodo kralji njegovi potomci.

Banquo se odzove na prerokbo preudarno in posvari prijatelja pred pogubnimi posledicami verjetja napovedim, Macbeth pa želi za vsako ceno zasesti kraljevi prestol, ki ga trenutno zaseda Duncan. Ob tem mu ob strani stoji demonska lady Macbeth, ki deli z njim željo po kroni. V glavnih vlogah igrata Bojan Emeršič (Macbeth) in Barbara Cerar (Lady Macbeth), poleg njiju pa še Iva Babić, Rok Vihar, Zvone Hribar in Klemen Janežič.

Letošnji Mednarodni gledališki forum Teart v domačem programu ponuja 13 izbranih uprizoritev beloruskih gledališč, v mednarodnem pa sedem uprizoritev iz tujine, ki so po mnenju vodstva na območju Evrope in Rusije najbolj zaznamovale gledališko sezono 2015/16. Direktorica festivala Angelika Kraševska je tokrat povabila v Minsk po eno predstavo iz Madžarske, Slovenije, Nemčije, Švice in Poljske ter dve iz Rusije, so sporočili iz ljubljanske Drame.

Ljubljanska Drama je na Teartu prvič sodelovala leta 2014 s Ponorelo lokomotivo Stanislawa Ignacyja Witkiewicza v režiji Jerneja Lorencija.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljanska-drama-s-shakespearovim-macbethom-v-belorusiji