Praznovanje 30. obletnice delovanja Matjaža Fariča z avtorskim opusom posvečenim sinesteziji

Avtor: Flota

18. oktobra bo ob 20. uri v Centru kulture Španski borci v organizaciji zavoda Flota premierno uprizorjena nova plesna predstava koreografa Matjaža Fariča z naslovom ‘Sinestezija’. Farič letos obeležuje 30. obletnico profesionalnega umetniškega ustvarjanja z avtorskim opusom, ki je posvečen sinesteziji.


Foto: Sunčan Stone

Zavod Flota predstavlja novo plesno predstavo koreografa Matjaža Fariča in soustvarjalcev, ki se ukvarja z hkratno in neželeno zaznavo skozi več čutov hkrati. Sinestezijo bi lahko označili kot mešanje čutov, ko zaznavanje vključuje dodatno, neželeno izkušnjo. Najpogostejši princip ustvarjanja v plesu, ki bi ga lahko označili za sinestetskega, je povezan z glasbo, torej z zaznavanjem zvoka v odnosu do oblike, gibanja, prostora in časa. Povezovanje črk in zvokov z barvami, števil s prostorom in druge oblike sinestetičnih povezovanj zaznave, so v umetniškem ustvarjanju že nekaj običajnega. V vsakdanjem življenju pa takšno zaznavanje razumemo kot motnjo.

Ples v povezavi z glasbo in drugimi jeziki predstave deluje sinestetično. V procesu nastajanja predstave so avtorja in soustvarjalce zanimale tudi druge navezave, na primer, kako vonj in okus vplivata na oblikovanje telesa in razmerja v prostoru, pa tudi razmerja med metaforo in sinestetičnim učinkom. Da bi razmerja spremenili v dogajanje, so značilnosti gibanja pripeli na eno izmed zaznav.

Predstava Sinestezija je nastala v okviru avtorskega opusa Sinestezija, s katerim koreograf in plesalec Matjaž Farič obeležuje 30. obletnico delovanja.

Premiera bo na sporedu 18. oktobra ob 20:00 v Centru kulture Španski borci, ponovitev predstave bo 19. oktobra ob 20:00.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/praznovanje-30-obletnice-delovanja-matjaza-farica-z-avtorskim-opusom-posvecenim-sinesteziji