V Lutkovnem gledališču Ljubljana drevi premiera Tajnega društva PGC

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) bo drevi premiera dramske igre Tajno društvo PGC režiserja Mareta Bulca po slovenski otroški klasiki Antona Ingoliča. Ingolič je svojo zgodbo pisal v začetku socialističnega obdobja, zgodba v dramatizaciji Nebojše Popa Tasića pa se dogaja ob njenem koncu, v 80. letih minulega stoletja.


Foto: Urška Boljkovac

Bulc je pojasnil, da se je za režiranje Tajnega društva PGC odločil, ker je to ena od najljubših knjig njegovega otroštva.

Kot piše na spletni strani LGL, je Pop Tasić otroško nedolžnost iz Ingoličevega tajnega društva zamenjal z otroško angažiranostjo. Ingoličevi otroci so z oglasnih desk kradli in zbirali risalne žebljičke, otroci v predstavi pa stopijo korak dlje in z ukradenimi žebljički obešajo svoje pesmi, pamflete in parole, kar izzove tudi političen odziv in sankcije. "Torej postanejo sami angažrani tudi v smislu vsebin," je dejal Bulc.

Uprizoritev raziskuje prazen oder, ki spodbuja gledalčevo domišljijo in nastopajočim omogoča številne transformacije v prostoru in času. Igralci domiselno, igrivo in dinamično prehajajo med prizori in različnimi vragolijami tajnega društva.

Poleg napete zgodbe, zanimivih karakterjev in svojstvenega humorja ne manjkajo niti resnejše teme. "V odraščanju smo pogosto naivni in nagajivi, hkrati pa naletimo na meje, prepreke in pravila obnašanja. Resnejše teme so kraja, odraščanje brez staršev, meje prijateljstva, sprejemanje drugačnosti in tako naprej," je pojasnil Bulc. Na spletni strani LGL piše, da Mihova zgodba ni zgolj kratkočasna in dinamična zgodba o detektivskem zbiranju risalnih žebljičkov, ampak predvsem zgodba o srčnosti, pogumu in prijateljstvu.

V predstavi za otroke, starejše od osem let, igrajo Rok Kunaver, Mia Skrbinac, Jan Bučar, Matevž Müller, Voranc Boh, Jernej Kuntner, Miha Arh, Nina Skrbinšek in Nina Ivanič. Za kostume je poskrbela Sanja Grcić, scenograf je Damir Leventić.

Glavno sporočilo predstave po Bulčevih besedah lahko strnemo v pesmi, ki se pojavi v predstavi: "Disciplina disciplina disciplina disciplina disciplina disciplina disciplina disciplina je kot mina - vsake tol'ko poči."


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lutkovnem-gledaliscu-ljubljana-drevi-premiera-tajnega-drustva-pgc