V SMG premiera Frljićeve predstave Naše nasilje in vaše nasilje

Avtor: STA

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bo drevi slovenska premiera predstave Naše nasilje in vaše nasilje v režiji Oliverja Frljića. Predstava skozi reprodukcijo populističnega govora opominja na licemerstvo in odgovornost (post)kolonialne Evrope, ko gre za vojne na Bližnjem vzhodu in begunsko krizo. Ponovitvi sta napovedani 14. in 16. oktobra.


Foto: Wiener Festwochen © Alexi Pelekanos

Frljić se v zadnjih predstavah dotika nedotakljivih nevralgičnih točk, ki zadevajo Evropo, znan pa je tudi po neposrednem odnosu do občinstva. Ob predstavi Naše nasilje in vaše nasilje je poudaril, da ne želi biti moralni arbiter. Prav situacija, v kateri gledalcu umanjka okvir, ki bi jasno določil, v katerem modusu deluje predstava - ironičnem ali neironičnem -, je po režiserjevih besedah njena največja vrednost.

Predstava je navdahnjena z romanom Estetika odpora Petra Weissa. Tako v romanu kot v Frljićevi predstavi sta v središču problema proletariata in kolonializma, ki ju po režiserjevih besedah tako imenovana evropska civilizacija ni sposobna rešiti.

Predstava je doživela številne kritike, na Poljskem je bila deležna celo prijave na policijo s strani poljske desničarske stranke PiS zaradi "žaljenja verskih čustev in poljskih nacionalnih simbolov". Frljić poudarja, da je v predstavi podal svoj osebni, intimni pogled na svet in Evropo danes.

V t.i. gledališki epizodi igrajo Barbara Babačić, Daša Doberšek, Uroš Kaurin, Dean Krivačić, Jerko Marčić, Nika Mišković, Draga Potočnjak, Matej Recer in Blaž Šef. Dramaturgijo podpisuje Marin Blažević, scenografijo Igor Pauška, kostumografijo in oblikovanje maske pa Sandra Dekanić. Glasbo je izbral Frljić.

Predstava je nastala po naročilu berlinskega Hebbel am Ufer (HAU), v koprodukciji več gledališč. Prva premiera je bila konec maja na Dunaju, sledili sta premieri v Weimarju in Berlinu, predstava je gostovala tudi na festivalu Mess v Sarajevu. Konec novembra bo premierno uprizorjena še v HNK Ivana pl. Zajca na Reki.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-smg-premiera-frljiceve-predstave-nase-nasilje-in-vase-nasilje