Na festivalu Mess grand prix predstavi Kralj Ubu SNG Drama Ljubljana

Avtor: STA

Predstava Kralj Ubu SNG Drama Ljubljana je na mednarodnem festivalu Mess v Sarajevu pobrala tri nagrade, med njimi glavno nagrado festivala - grand prix za najboljšo predstavo. Posebno nagrado je žirija namenila občinstvu, ki je vztrajalo pri ogledu predstave Naše nasilje in vaše nasilje, katere koproducent je Slovensko mladinsko gledališče.


Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

Jernej Lorenci je na 56. festivalu Mess prejel zlat lovorov venec za režijo predstave Kranj Ubu, Jernej Šugman kot Ata Ubu pa zlat lovorov venec za najboljšo igralsko stvaritev, piše na spletni strani festivala.

Lorenci je v predstavi Kralj Ubu, ki je nastala po motivih istoimenskega dramskega dela Alfreda Jarryja, želel odgovoriti na vprašanje, kdo je bil Ubu in kje je današnji ubujevski človek, pri čemer je, kot je povedal na novinarski konferenci pred premiero, želel ohraniti avtorjevega duha. V ospredje predstave je postavil "brezsramnega zdajšnjika". Predstava je premiero doživela januarja.

V predstavi igrajo še Nina Valič, Bojan Emeršič, Jurij Zrnec, Klemen Slakonja, Sabina Kogovšek, Boris Mihalj ter kot gosta Gregor Zorc in Žan Perko. Dramaturg predstave je Matic Starina, scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Belinda Radulović.

Posebno nagrado je žirija, ki so jo sestavljali Ermin Bravo (predsednik), Dino Pešut in Zoltan Galovits, namenila občinstvu, ki je vztrajalo pri ogledu predstave Naše nasilje in vaše nasilje v režiji Oliverja Frljića, katere koproducent je Slovensko mladinsko gledališče (SMG) iz Ljubljane. Vodstvo festivala se je namreč odločilo, da se predstava zaradi burnih reakcij, ki jih sproža v javnosti, izvede le pred člani žirije, gosti Evropske gledališke konvencije, člani mednarodnih festivalov in medijskimi pokrovitelji festivala.

Na medijske zapise in pozive k prepovedi predstave v okviru festivala Mess pa sta se v nedeljo odzvali tudi vodstvi SMG in HNK Ivana pl Zajca z Reke, ki se, kot sta zapisali, čutita "pozvani k demantiranju neresničnih in pavšalnih medijskih objav, ki se že nekaj dni neumorno prepisujejo in vzpostavljajo popolnoma napačno medijsko reprezentacijo predstave".

"Prizori, ki jih opisujejo mediji, zlasti pa kulturno-verski portali, so vzeti iz konteksta, pripisuje pa se jim pomen, ki ne ustreza ne pomenu, ne namenu, ki ga imajo ti prizori v sami predstavi. Predstava - ravno nasprotno od pripisanega - po metodi subverzivne afirmacije kritizira nasilje, ki se ji ga očita ter niti v enem delu nima namena omalovaževati katerekoli verske skupnosti, ne postavljati pod vprašaj vrednot posameznih religij," sta med drugim v skupni izjavi zapisali vodstvi obeh gledališč.

Nini Rajić Kranjac je žirija namenila nagrado Jurislav Korenić za najboljšega mladega režiserja oziroma režiserko za predstavo Zborovanje ptic Gledališča Glej iz Ljubljane. Igralska ekipa predstave, ki jo sestavljajo Benjamin Krnetić, Petja Labović, Blaž Dolenc, Nejc Cijan Garlatti, Sara Dirnbek in Nataša Keser, pa je prejela nagrado Rejhan Demirdžić za kolektivno igro v predstavi.

Nagrajena je bil tudi gledališka organizacija Pandur.Theaters, ki sta jo ustanovila letos preminuli režiser Tomaž Pandur in dramaturginja Livija Pandur. Prejela je zlati lovorjev venec za prispevek h gledališki umetnosti.

Na programu letošnjega mednarodnega gledališkega festivala, ki se je sklenil v nedeljo, je bilo 19 predstav iz 16 držav.

Povezava: Festival MESS 2016


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-festivalu-mess-grand-prix-predstavi-kralj-ubu-sng-drama-ljubljana