Demanti vodstev SMG in HNK Reka o predstavi Naše nasilje in vaše nasilje

Avtor: SMG

Objavljamo zapis vodstva Slovenskega mladinskega gledališča in HNK Ivana pl Zajca iz Reke.


Foto: Wiener Festwochen © Alexi Pelekanos

Zaradi medijskih zapisov in pozivov k prepovedi predstave Naše nasilje in naše nasilje v okviru Mednarodnega festivala MESS v Sarajevu, se čutita vodstvi Slovenskega mladinskega gledališča iz Ljubljane in HNK Ivana pl Zajca iz Reke pozvani k demantiranju neresničnih in pavšalnih medijskih objav, ki se že nekaj dni neumorno prepisujejo in vzpostavljajo popolnoma napačno medijsko reprezentacijo predstave.

Prizori, ki jih opisujejo mediji, zlasti pa kulturno-verski portali, so vzeti iz konteksta, pripisuje pa se jim pomen, ki ne ustreza ne pomenu, ne namenu, ki ga imajo ti prizori v sami predstavi. Predstava – ravno nasprotno od pripisanega – po metodi subverzivne afirmacije kritizira nasilje, ki se ji ga očita ter niti v enem delu nima namena omalovaževati katerekoli verske skupnosti, ne postavljati pod vprašaj vrednot posameznih religij, temveč postavlja vprašanje o njihovi odvisnosti od neoliberalne ideologije, hkrati pa poziva postkolonialno Evropo k prevzemanju odgovornosti za to, kar se posledično manifestira v obliki vojn na Bližnjem vzhodu.

Naslovi kot so Škandalozno nasilje nad verniki in njihovim svetinjami ali uporaba izrazov kot so bogoskrunstvo in sovražni govor predstavljajo svojevrstno medijsko zavajanje, saj se predstavo obsoja izključno na temelju popreproščenih medijskih zapisov, ki so jih povečini pisali novinarji, ki predstave sploh niso videli.

Kot primer očitne medijske manipulacije navajamo trditev, da so na telesih igralcev izpisani verzi iz Korana. Kar je zelo daleč od resnice. Telesa izvajalcev so namreč popisana z enim samim arabskim stihom, ki ga je navdahnilo delo iranske umetnice Şirin Neşat: »Arabski je jezik in ne orožje.« In prav v tem verzu se zrcali ena izmed bistvenih namer predstave.

Tibor Mihelič Syed, direktor Slovenskega mladinskega gledališča
Goran Injac, umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča
Marin Blažević, v.d. intendanta HNK Ivana pl Zajca
Jelena Kovačić, v.d. ravnateljice Hrvatske drame HNK Ivana pl Zajca


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/demanti-vodstev-smg-in-hnk-reka-o-predstavi-nase-nasilje-in-vase-nasilje