Izjava Teatra Hieronima Konieczke, organizatorja Festivala novih dramaturgij

Avtor: SMG

V povezavi s številnimi medijskimi zapisi o odzivih na predstavo Naše nasilje in vaše nasilje na Poljskem objavljamo izjavo za javnost Teatra Hieronima Konieczke iz Bydgoszcza, organizatorja Festivala novih dramaturgij, ki je gostil predstavo.


Foto: Wiener Festwochen © Alexi Pelekanos

Izjava Teatra Hieronima Konieczke v Bydgoszczu, organizatorja Festivala novih dramaturgij, četrtek, 29. 9. 2016:

"Teatr Polski Hieronima Konieczke v Bydgoszczu je organizator Mednarodnega festivala novih dramaturgij, katerega poglavitni namen in naloga je predstavljanje najnovejših smernic v poljski in svetovni dramaturgiji ter novih gledaliških estetik. V petnajstih letih obstoja je festival postal kraj za promocijo številnih pomembnih gledaliških pojavov, hkrati pa je to tudi dogodek izjemnega pomena za Bydgoszcz, saj tukajšnjemu gledališkemu občinstvu približuje najnovejše gledališče.

V letošnji izdaji Festivala novih dramaturgij sodeluje enajst gledališč iz Poljske in tujine, med drugim iz Nemčije, Slovenije, Hrvaške, Švice, Češke, Grčije. Med gosti festivala so ustanove, ki so izjemnega pomena za evropsko kulturo, med drugim HAU Hebbel am Ufer, Slovensko mladinsko gledališče, International Institute of Political Murder, Schaubühne am Lehniner Platz, Blitz Theatre Group, Divadló Na zábradlí, Vasistas Theatre Group, Onassis Cultural Centre, TR Warszawa, Łaźnia Nowa. To veliko skupino umetnikov sestavljajo ustvarjalci iz Poljske, Švice, Grčije, Sirije, Romunije, Slovenije, Hrvaške, Nemčije.

V sklopu festivala smo prikazali tudi predstavo Naše nasilje in vaše nasilje v režiji Oliverja Frljića, ki je nastala v koprodukciji najpomembnejših evropskih institucij in festivalov: gledališča HAU Hebbel am Ufer, Slovenskega mladinskega gledališča, festivalov Wiener Festwochen, Kunstfest Weimar, Zürcher Theater Spektakel in HNK Ivana pl. Zajca z Reke, navdihnil pa jo je roman Petra Weissa Estetika odpora (ki v poljščino še ni preveden). Vodilni motiv predstave Oliverja Frljića, ki se ukvarja z nasiljem Evrope nad preostankom sveta, ni Poljska niti krščanstvo, temveč odnosi Zahoda in Evrope z državami globalnega Juga, ki temeljijo na nasilju, spopadih in koristoljubju. Sama gledališka predstava je večplastno umetniško delo, eden močnejših glasov proti nasilju in hinavščini tistih, ki se dvigajo v obrambo domnevnega dostojanstva naroda in vere, obenem pa brezkompromisna vivisekcija evropskih elit. Festivalsko občinstvo je jo sprejelo izjemno pozitivno, toplo, in aplavz po predstavi je bil, natanko tako, kot si pomemben umetniški dogodek zasluži, dolgotrajen.

Popreproščena in vulgarna kritika uprizoritve v medijih nima nič skupnega z njeno umetniško obliko in ne ustreza njenemu jeziku. Pretiravanje v opisovanju prizorov, vzetih iz konteksta, ločenih od dramaturških sekvenc, v katere spadajo, brez upoštevanja njihove tonalitete, konvencije in forme, pa tudi tega, da med simbolno, metaforično in realno plastjo obstaja bistvena razlika, ni samo nemerodajno, temveč predstavlja tudi manipulacijo z javnim mnenjem. Njen cilj je izzivanje močnih družbenih emocij, netenje kulturne vojne, v kateri ne gre za kakovost in idejo, temveč za polarizacijo družbe. Prav do konca neresnična slika predstave, iztrgani opisi, neumestne trditve so vzrok, da je ta pretresljiva in večplastna uprizoritev v javnosti predstavljena na način, ki je povsem nasproten intenci in nameram njenega avtorja.

Predstava je že gostovala na najpomembnejših evropskih festivalih Wiener Festwochen na Dunaju, Kunstfest Weimar in v HAU Hebbel am Ufer v Berlinu. V kratkem jo bodo prikazali še v Sarajevu, na Reki, v Ljubljani, Subotici in Cluju.

Teatr Polski v Bydgoszczu spoštuje pravico umetnikov do neodvisnih stališč in svobode govora in ne namerava vplivati na njihovo umetniško svobodo, ki jo zagotavlja tudi Ustava Republike Poljske; ta v delu Svoboščine in ekonomske, socialne in kulturne pravice v 73. členu vsakemu človeku zagotavlja svobodo umetniškega ustvarjanja, znanstvenih raziskovanj in objav njihovih izsledkov, svobodo izobraževanja in enako tudi svobodo uporabe kulturnih dobrin. Prav táko svobodo jamči tudi 19. člen Evropske konvencije o človekovih pravicah. Paradoksalno je, da je na te temeljne človekove pravice treba spomniti prav v kontekstu predstave, ki je ostra kritika evropskih političnih praks.

Teatr Polski Hieronima Konieczke bo uporabil vse pravne ukrepe proti osebam in institucijam, ki ogrožajo dobrobit gledališča, Festivala novih dramaturgij ter institucij in avtorjev – gostov festivala in ki slonijo na širjenju neresničnih, škodljivih in žaljivih vsebin ali informacij."

Teatr Polski


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/izjava-teatra-hieronima-konieczke-organizatorja-festivala-novih-dramaturgij