Na 22. izdaji Mesta žensk poleg umetnosti v ospredju teoretski del

Avtor: STA

S filmom režiserke Chantal Akerman No Home Movie se bo nocoj v Kinodvoru začel 22. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk. Festival bo poklon pesnici Emily Dickinson in omenjeni režiserki, zaznamovale pa ga bodo številne slovenske in tuje umetnice. Vključeval bo uprizoritve, glasbo, instalacije, debate in predavanja ter delavnice.


Kalipso / Foto: Nada Žgank

Na nedavni predstavitvi festivala je umetniška vodja Mesta žensk Teja Reba povedala, da bo v ospredju letošnje izdaje umetnica in njeno delo: "Kakšna so presečišča med tema poloma in kako v vsakodnevni realnosti iščemo razpoke za drugačno sobivanje v prostoru." Festival je transdisciplinarne narave in ga posledično zaznamuje tudi povezovanje.

Na Mestu žensk se bodo Chantal Akerman posvetili s projekcijo filma in odprtjem njej posvečene instalacije v Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi. Poklonili se bodo tudi pesnici Emily Dickinson s projekcijo filma Tiha strast v režiji Terenca Daviesa in pogovorom o njeni filozofiji.

Začetek festivala bo zaznamovalo tudi odprtje arhitekturne razstave V ospredje: Pionirke slovenske arhitekture in oblikovanja, ki bo v času festivala ponovno na ogled v Atriju ZRC.

Do 16. oktobra se bodo v času festivala zvrstili številni dogodki, ki so jih zasnovale tuje in slovenske umetnice ter teoretičarke.

Ida Hiršenfelder bo denimo predstavila Mrežni muzej, ki je prva faza digitalizacije Arhiva Mesta žensk, s katero začenjajo letos. Mlajši umetnici Olja Grubić in Živa Petrič bosta predstavili svoj Digitalni KupleRaj, Ana Čigon pa bo vodila Feministični WikiMaraton 2016. Kaja Lorenci bo uprizorila svojo novo koreografijo Morda na videz kdaj kot vsi ljudje, Tina Valentan pa projekt Kalipso.

Glasbeni sklop bo vključeval nastopa dveh eksperimentalnih trobentačic - Liz Allbee in Birgit Ulher ter DJ večere v Menzi pri koritu na Metelkovi in v lokalu Pritličje. Rezidentki festivala sta Marjeta Kamnikar in Laura Olalde.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-22-izdaji-mesta-zensk-poleg-umetnosti-v-ospredju-teoretski-del