Igralec Roza krepi kulturno identiteto

Avtor: STA

Pesnik, pisatelj in igralec Andrej Rozman Roza je v imenu gibanja zaničnikov javno pozval poslanske skupine in neodvisne poslance državnega zbora, naj izrazijo svoja stališča glede uvedbe ničelne stopnje DDV pri prodaji stvari, ki ohranjajo, bogatijo in razvijajo slovenski jezik.


V SD so zapisali, da so tovrstne pobude vedno podpirali.

V poslanici Roza državnozborske stranke in poslance sprašuje, ali podpirajo ničelno stopnjo davka na dodano vrednost (DDV) na knjige in ob tem poudarja, da ga ne zanima evropska zakonodaja, ampak javno stališče, ki ga posamezne stranke podpirajo s svojim političnim programom.

Kot je povedal Roza, se je doslej na njegov poziv javno odzvala le stranka Zares. Dodal je, da namerava tiste, ki se bodo potuhnili, čez čas ponovno podrezati. Okvirni rok za pridobitev vseh javnih odzivov in odgovorov je izenačil z začetkom prevzema naslova Ljubljane kot svetovne prestolnice knjige, 23. aprila.

Roza je potrdil, da se ministrica za kulturo Majda Širca z omenjenimi pobudami na osebni ravni strinja ter se hkrati zaveda, da je zaradi zapletenih okoliščin v zakonodaji EU do uresničenja njegovih predlogov še dolga pot. Avtor poslanice je še napovedal, da bo javni poziv s podobno problematiko naslovil tudi na evropske poslance, čeprav opozarja, da to ni prava akcija, ampak le javno in simbolno spodbujanje kulturne identitete ter širjenje stališča.

Izhodišče tega simbolnega delovanja predstavlja Rozmanova serija petih gledaliških predstav v sklopu Rozinteatra, ki se osredotoča na stereotipe slovenske identitete. S komedijami Najemnina - We Are the Nation At The Best Location, Passion de Presshern in s projektom zaničniki pred občinstvo v KUD France Prešeren postavlja zrcalo njihove nacionalne in kulturne identitete.

Na odru KUD France Prešeren so po Rozinih besedah že potekale debato o tem, zakaj je absurdno višja vsota denarja namenjenega gradnji avtocest kot slovenskim knjigam, ki dobijo od države finančno podporo v višini vrednosti pičlega kilometra avtoceste.

Roza je poslanico zaključil z napovedjo, da bodo v sklopu gibanja zaničnikov v skladu s prispelimi strankarskimi odzivi Slovencem predlagali, kakšno stališče naj zavzamejo do teh strank v slovenskem parlamentu.

Na pobudo Andreja Rozmana Roze so se že odzvali v SD. Kot so zapisali, zanje pobude o ničelni stopnji davka na knjigo niso novost. Tovrstne pobude so vselej podpirali, četudi so nekateri skušali dokazati, da se z davčno razbremenitvijo položaj knjige ne bo bistveno izboljšal. Socialni demokrati še vedno menijo drugače, navajajo v stranki.

V alternativni vladni program Socialnih demokratov za obdobje 2008-2012 so zapisali, da bosta slovenska beseda in z njo slovenska knjiga v ospredju njihove strategije za prihodnost kulture. Tem prizadevanjem sledi tudi zaveza koalicijskega sporazuma, da bomo v EU sprožili postopek za uveljavitev ničelne stopnje DDV na knjigo, so v odzivu na pobudo še zapisali v SD.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/igralec-roza-krepi-kulturno-identiteto