Račka, Smrt in tulipan na gostovanjih po Evropi

Avtor: LGL

Senčna predstava italijanskega režiserja Fabrizia Montecchija Račka, Smrt in tulipan, ki je nastala v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana, potuje iz festivala na festival.


Foto: Miha Fras

V začetku meseca je gostovala na mednarodnem lutkovnem festivalu v Plovdivu v Bolgariji, kjer je dobila nagrado za poetično interpretacijo zgodbe. To je že enajsta nagrada za predstavo, od tega jih je osem dobila na mednarodnih festivalih. Festival v Plovdivu je bienalni festival, ustanovljen leta 1977, ki poteka pod naslovom “Trije so preveč, dva premalo”.

V teh dneh se je ekipa predstave vrnila z gostovanja v Lizboni, kjer si jo je portugalska publika lahko ogledala dvakrat v prostorih prestižnega muzejskega centra Museu da Marioneta. Gostovanje je omogočilo slovensko Ministrstvo za zunanje zadeve.

Danes pa ustvarjalci odhajajo v Srbijo na 23. Mednarodni festival otroških gledališč v Subotico. Festival, eden najpomembnejših na Zahodnem Balkanu, je tekmovalnega značaja, ustanovljen pa je bil leta 1994.

Predstava s senčnimi lutkami je nastala na podlagi slikanice z originalnim naslovom Ente, Tod und Tulpe (2007) nemškega pisatelja in ilustratorja Wolfa Erlbrucha. Zgodba tematizira smrt. Skozi nenavadno prijateljstvo med Račko in Smrtjo, ki kljub začetni nezaupljivosti na koncu postane trdno in iskreno, otroci spoznavajo, da je tudi smrt del življenja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/racka-smrt-in-tulipan-na-gostovanjih-po-evropi