Mariborska Opera odpira sezono s komično opero Don Pasquale

Avtor: STA

Slovensko narodno gledališče Maribor bo novo operno sezono začelo v petek s premiero komične opere Don Pasquale italijanskega skladatelja Gaetana Donizettija. Delo bo izvedeno pod taktirko Gianluce Martinenghija in v režiji Dore Ruždjak Podolski. Gre za prvo koprodukcijo s HNK Zagreb, s katerim je napovedano okrepljeno sodelovanje.


Foto: Tiberiu Marta

Operni opus Gaetana Donizettija (1797-1848) velja za enega najpomembnejših dosežkov italijanske tradicije belcanta, s svojo poslednjo komično opero Don Pasquale pa je skladatelj po navedbah SNG Maribor dosegel vrh in prečiščeno ravnotežje med glasbenim izrazom in dramskim dogajanjem. Praizvedba te opere je bila januarja 1843 v Parizu.

Opero, ki govori o zakonskih peripetijah in ljubezenskih prevarah, je mogoče označiti tudi kot komorno glasbeno gledališko delo, saj v njej nastopa le pet pevskih vlog. "Ni je lahko režirati, saj gre za zelo gosto tkanje odnosov med temi petimi liki, ki ga je treba dobro razdelati. Hkrati je Donizettijeva glasba dokaj hektična v svoji komičnosti," je pojasnila hrvaška režiserka Dora Ruždjak Podolski.

V vlogi Don Pasquala bosta nastopila gostujoči italijanski basbaritonist Giuseppe Esposito, ki je mariborsko občinstvo navdušil že lani z vlogo v Seviljskem brivcu, ter eden od prvakov opernega ansambla SNG Maribor Jaki Jurgec, ki je za svoje delo lani prejel Glazerjevo listino.

Tudi druge vloge bodo zasedli znani mariborski operni pevci, kot so Jure Počkaj, Darko Vidic in Martin Sušnik. Mlado vdovo Norino bodo upodobile izkušenejša Petya Ivanova ter mladi mariborski pevski zvezdi Nika Gorič in Nina Dominko. "Komedijo je težko delati, če nimaš dobrih interpretov," je poudarila režiserka, ki je še posebej zadovoljna z delom Zbora Opere SNG Maribor.

Scenografijo podpisuje Stefano Katunar, kostumografka je Barbara Bourek, oblikovalec luči Elvis Butković, zborovodkinja Zsuzsa Budavari Novak, koreografinja Petra Hrašćanec in asistent režije Tim Ribič. Orkestru dirigira Italijan Gianluca Martinenghi, ki je v Operi SNG Maribor sodeloval že lani pri Pogovorih karmeličank in predlani pri Italijanki v Alžiru.

Zgodbo, ki jo je Donizetti ustvaril po motivih commedie dell'arte in preizkušenem receptu razreševanja "ljubezenskega trikotnika", je režiserka postavila v 80. leta 20. stoletja. "To od začetka sicer še ni jasno," je pojasnila. "Don Pasqualeja smo namerno upodobili kot da je zaprt v nekem časovnem obdobju, kar vpliva na njegovo stanje uma. Nato pa počasi prodira v njegov svet resnični svet."

Dora Ruždjak Podolski se je rodila leta 1971 v Zagrebu. Ustvarila je več kot 70 dramskih, operetnih in opernih del. Režirala je večinoma na Hrvaškem, to pa je njen prvi projekt v Sloveniji. "Že po tradiciji so naši gledališki svetovi povezani, zato sem počaščena, da lahko delam tu," je povedala.

Konec novembra bo premiera opere Don Pasquale v Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) Zagreb. S slednjim je namreč direktor SNG Maribor Danilo Rošker v letošnji sezoni napovedal okrepljeno sodelovanje. Poleg koprodukcije omenjene opere so uvedli še Evropski abonma, ki ponuja izbor šestih predstav iz produkcije obeh nacionalnih gledališč.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mariborska-opera-odpira-sezono-s-komicno-opero-don-pasquale