Na letošnjem festivalu Pri Svetilniku pričakujejo 4500 otrok

Avtor: STA

V soboto se bo v Kopru s premiero predstave Živalske novice po zgodbah Primoža Suhodolčana začel šesti festival gledaliških predstav za mlade Pri svetilniku. Do 15. oktobra se bo zvrstilo 22 dogodkov, od tega dve premieri. Po napovedih Katje Pegan v Gledališču Koper pričakujejo 4500 otrok iz 27 šol.


Živalske novice / Foto: Jaka Varmuž

Gledališke predstave so na program uvrstili z mislijo na različne starostne skupine otrok. Za otroke prve triade načrtujejo premiero Loli, Boli in svet čudes, Živalske novice so namenjene otrokom druge triade, za sedme in osme razrede so pripravili Gledališko vajo, devetošolci pa si bodo lahko ogledali gostujočo predstavo Lutkovnega gledališča Ljubljana Nekoč, ko nas ni bilo avtorice Lotte Faarup. Po predstavi, ki govori o stiskah v družini, se bo z otroki pogovarjal tudi psiholog, je na današnji novinarski konferenci povzela direktorica Gledališča Koper Katja Pegan.

V sklopu festivala pripravljajo tudi delavnice, ki vključujejo učno uro oz. vodenje po gledališču in improvizacijsko delavnico.

Živalske novice so plod sodelovanja koprskega gledališča in SNG Nova Gorica. Kot je poudarila Katja Pegan, se v njih deček sooča z nevarnostmi in negativnostmi, ki jih poosebljajo živali z izrazito človeškimi lastnostmi. Glavni lik te nevarnosti sprejme in se nanje odzove, pri čemer v njem zbujajo najboljše lastnosti. Suhodolčan tu dejansko "ustvarja svobodnega človeka", je dodala.

Režiserka Ajda Vacl je opozorila, da je otroška literatura večinoma pedagoško naravnana, medtem ko je Suhodolčan duhovit in otroke razume kot sebi enake. Igralec Andrej Zalesjak je Živalske zgodbe označil za "odraslo predstavo za otroke".

Predstavo Loli, Boli in svet, poln čudes so lani že uprizorili v treh nadaljevanjih, tokrat pa so poučne igre združili v enovito predstavo, v kateri vnukinja skozi igro s svojim dedkom spoznava geografske teme. Po besedah režiserke Renate Vidič otrokom skozi predstavo vzbujajo tako zanimanje za geografijo kot medgeneracijsko solidarnost.

Kot je dodala soavtorica in igralka Vanja Korenč, so geografske vsebine, ki jih pridobijo otroci, ključne za razumevanje sveta, v katerem živimo, hkrati pa s predstavo mlade spodbujajo k nadaljnjem raziskovanju.

Katja Pegan je na današnji novinarki konferenci še potrdila, da je na razpis za direktorja Gledališča Koper poleg njene prispela le še ena prijava, ki pa ni izpolnjevala formalnih pogojev. Po zaključku vseh postopkov je tako pričakovati, da bo Katja Pegan tudi uradno potrjena na čelu gledališča za naslednjih pet let.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-letosnjem-festivalu-pri-svetilniku-pricakujejo-4500-otrok