Petdesetič Maratonci

Avtor: STA

Musical Maratonci trče počasni krug so v četrtek, 1. aprila v Gledališču na Terazijah izvedli že petdesetič.


Musical je nastal po besedilu dramatika Dušana Kovačevića, priredil in zrežiral ga je Kokan Mladenović. Zgodba je že znana iz istoimenskega filma.

Premiera musicala v sorazmerno mladem beograjskem gledališču, ki nima abonmajske ponudbe, je bila maja leta 2008. Po dveh sezonah je predstava še na sporedu, dobila je dobre kritike pri občinstvu in kritiki. Na festivalu Dnevi komedije, ki tradicionalno poteka v Jagodini, so Maratonci v Mladenovićevi režiji lani osvojili deset nagrad, so sporočili iz gledališča.

Za musical, v katerem sodeluje okoli 140 izvajalcev, po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug vlada veliko zanimanje v tujini, tako da bo ansambel s to predstavo sodeloval na prestižnem Festivalu Ljubljana. V Križankah bo pet generacij družine Topalović igralo, pelo in plesalo 12. in 13. julija, obakrat ob 21. uri. Vstopnice so do konca aprila na blagajni Križank na voljo po 44,10 oziroma 53,10 evra.

Uprizoritev ne sledi samo splošno znani literarni predlogi, temveč jo štejejo tudi za prvi srbski musical na terazijskem odru, ki tudi sicer neguje predvsem glasbeno gledališče broadwayskega tipa. Tam tačas igrajo musicale Chicago, tako kot Maratonci v koreografiji Mojce Horvat, Cigani letijo v nebo, Briljantina, Nekateri so za vroče in druge.

Glasbo za predstavo so napisali Zoran Hristić, Irena Dragović, Marko Grubić, songe Maja Pelević, v kostumih Lane Cvijanović na sceni Marije Kalabić nastopajo Vladan Savić, Janoš Tot, Duško Radović, Dragan Vujić, Ivan Bosičiljć, Kalina Kovačević in drugi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/petdeseti%C4%8D-maratonci