Mefisto Damirja Avdića v Mini teatru skozi rokenrol prizmo

Avtor: STA

V Mini teatru bo drevi premiera predstave Mefisto, ki jo je avtor in režiser Damir Avdić na oder postavil v sodelovanju z igralcem Gregorjem Zorcem. Kot so zapisali v gledališču, Avdićev Mefisto ne poskuša rušiti stereotipov mitskega navdušenja nad dvema poloma, kakor jih tudi ne poskuša vzpostavljati.


Foto: Miha Fras

"Pravzaprav nič ne poskuša. Neposredno in brezkompromisno vstopa v zgodbo življenja človeškega in božanskega duha protagonistov. Damirja Avdića in Grege Zorca. Mefista in Boga. Pacienta in psihiatra. Režiserja in akterja," piše na spletni strani Mini teatra.

Mefisto, ki je ugleden član družbe, kljub velikim delovnim obremenitvam še premore smisel za humor. Seveda je vsega kriv: bolezni, zarote, manipulacije..., vendar ni več prepričan, da je najboljši v tem in to ga zlomi. Zato gre v bife, kjer prosi zidarja, da mu proda dušo. Želi se končno postaviti na svoje noge in zastaviti Bogu in človeku nekaj bistvenih vprašanj, so še zapisali v gledališču.

Kitarist in pevec Avdić, ki v predstavi tudi nastopa in ki je poskrbel za glasbo, je v intervjuju za Sobotno prilogo časnika Delo pred premiero Mefista povedal, da za odločitvijo, da napiše tekst o Mefistu, ni nič posebnega. "Vsi poznamo zgodbo, kako je Faust svojo dušo prodal hudiču. To je pravzaprav tipična rokenrol zgodba v smislu I've sold my soul to the devil iz šestdesetih - dokler ni v osemdesetih Mike Ness iz benda Social Distortion rekel, I sold my soul to the devil and stole it back. Kaj sploh pomeni prodati dušo hudiču? Nič. Vse to gledam skozi rokenrol prizmo, skozi oči Fausta."

Predstava je nastala v produkciji Maske in koprodukciji Mini teatra, Desire Central Station International/Regional Theatre Festival & Pozorište Kosztolanyi Dezso iz Subotice.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mefisto-damirja-avdica-v-mini-teatru-skozi-rokenrol-prizmo