Mariborska Drama z Brezmadežno v poklon Tomažu Pandurju

Avtor: STA

Pol leta po smrti režiserja Tomaža Pandurja bodo v Drami Slovenskega narodnega gledališča Maribor uprizorili njegov poslednji projekt Brezmadežna/Immaculata, s katerim se je nameraval spet vrniti v rojstni Maribor. Delo je dokončala njegova sestra, dramaturginja Livija Pandur, igra pa Nataša Matjašec Rošker.


Foto: Aljoša Rebolj

Predstavo je Tomaž Pandur zasnoval na podlagi romana Marijin testament sodobnega irskega pisatelja Colma Toibina, ki govori o Kristusovi materi in ji končno podeli lastni glas. Načrt je bil, da bo z njo odprl letošnjo sezono Drame SNG Maribor, a ga je prehitela smrt.

"Tomaž se je že več let pogovarjal z direktorjem SNG Maribor o realizaciji nekega projekta za mariborsko Dramo. Bila je želja, da se simbolno vrne v to gledališče in tukaj naredi nekaj, kar bi mogoče zaključilo tudi nek urok in bilo tudi za to mesto, zaradi vsega, kar se je tukaj zgodilo, nekaj očiščevalnega," je na včerajšnji novinarski konferenci povedala Livija Pandur.

"Nihče si ni predstavljal, da se bo tako vrnil v Maribor. Hkrati je bilo nepredstavljivo, da tega projekta ne bi bilo. Bilo je težko, a sem začutila, da je mogoče res gledališki oder tisti prostor, kjer lahko po 35 letih dela s Tomažem mogoče tudi celimo rane," je dodala.

Osnovna tema predstave je prav izguba. "Ne le izguba sina, ampak vsakršna izguba v življenju, ki globoko zaseka v človeški organizem. Šele ko izgubimo bližnjega, se zavemo, kaj takšna izguba pomeni in kakšno rano pusti v človeku, ki je noben čas in prostor ne more do konca zaceliti," je še povedala.

Glede na veliko predanost Tomaža temu projektu bi bilo škoda, če predstava ne bi prišla na oder, sta se strinjali tudi umetniška direktorica Drame SNG Maribor Diana Koloini in igralka Nataša Matjašec Rošker. "Okoliščine nastajanja tega projekta so bile zelo specifične, kakršne si nihče ne želi, a vse skupaj smo pripeljali že tako daleč, bilo je že v takšnem vrelišču, da se je moralo realizirati," je povedala igralka.

Predstava bo premierno uprizorjena v petek in je uradno brez režiserja, v ekipi pa so večinoma dolgoletni Pandurjevi sodelavci. Poleg Livije Pandur, ki je poskrbela tudi za prevod in dramatizacijo, so to še scenograf Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš ter avtorja glasbe Boris Benko in Primož Hladnik iz zasedbe Silence. Sodeloval je tudi igralec Branko Jordan, ki je z letošnjo sezono spet del ansambla Drame SNG Maribor.

Toibin je v romanu Marijin testament prikazal Marijo, ki živi v izgnanstvu in obnavlja spomin na dogodke, ki so privedli do brutalne smrti njenega sina. "V razpokah tega besedila, v njenem miselnem prostoru slutimo plasti, ki so preživele čas in predstavljajo ontološki praspomin, njena resnica pa ostaja uganka. Ostaja nerazumljena, sama, drugačna, božanska in smrtna. A postala je heroina, ikona, idol. Ena tistih žensk, ki nenehno inspirirajo umetnost," je prepričana Pandurjeva. "Predstava govori tudi o današnjih Marijah, ki potujejo po svetu in jih je na žalost vedno več," je dodala.

V predstavi nastopa le ena igralka in to bi bilo prvič, da bi se Pandur lotil projekta z le enim igralcem. "To si je neskončno želel - narediti veliko predstavo o ženski," je pojasnila Livija.

Tomaž Pandur, ki je bil med leti 1989 in 1996 tudi umetniški vodja Drame SNG Maribor, je umrl 12. aprila med gledališko vajo v Skopju zaradi srčnega zastoja, star 53 let. Poleg Brezmadežne bo v oktobru v SNG Maribor gostoval njegov Faust, ki ga je režiral lani za SNG Drama Ljubljana. "Tako s Faustom, ki bo v naslednji sezoni potoval po vsem svetu, kot z Brezmadežno se Tomaževa vizija v moč gledališča nadaljuje," je povedala Livija in ponovno označila za "škandalozno" dejstvo, da Pandurjeva dela niso uvrščena v program Festivala Borštnikovo srečanje.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mariborska-drama-z-brezmadezno-v-poklon-tomazu-pandurju