Umrl eden vodilnih ameriških dramatikov Edward Albee

Avtor: STA

Eden vodilnih sodobnih ameriških dramatikov in Pulitzerjev nagrajenec Edward Albee, ki je najbolj znan po drami Kdo se boji Virginie Woolf?, je umrl v petek v starosti 88 let, je danes sporočil njegov osebni asistent. Umrl je na svojem domu v Montauku po kratki bolezni, je še povedal Jakob Holder.


Edward Albee / Foto: UH Photographs Collection, 1948-2000, via Wikimedia Commons

Edward Albee se je rodil v Washingtonu 12. marca 1928 kot Edward Harwey, odrasel pa v New Yorku kot posvojenec gledališkega intendanta Albeeja. Kljub blagostanju doma je zaradi drugačnih pričakovanj skrbnikov že pri 20. letih prekinil vse stike z njimi. Po izključitvah z zasebnih šol in kolidža se je preselil k stari mami na podeželje.

V starosti 30 let je napisal prvo igro The Zoo Story (Zgodba o živalskem vrtu), ki je premiero doživela leta 1959 v Nemčiji, leta 1961 je sledila drama American Dream (Ameriške sanje).

Albeejeva najbolj znana drama je Kdo se boji Virginie Woolf?, ki je ena ključnih dram literature 20. stoletja. Prvič so jo uprizorili leta 1962 na Broadwayju, dodaten uspeh pa je doživela tudi s filmsko priredbo, v kateri sta leta 1966 nastopila Elizabeth Taylor in Richard Burton.

Albee je prejel tri Pulitzerjeve nagrade za dramska dela in tri ameriške gledališke nagrade tony, med drugim nagrado za življenjsko delo.

Kot je povedal dolgoletni urednik Zdravko Duša, je Albee za svojo dramo Kdo se boji Virginie Woolf izjavil, "da je kot zlata medalja okrog vratu - lepa sicer, a obremenjujoča". Njen sloves sta po svetu s filmom razširila Liz Taylor in Burton, a bi drama o zakonskem paru z univerze v srednje velikem ameriškem mestu tudi brez tega "sijala med ameriško dramatiko 20. stoletja," je poudaril Duša.

Albee je, skupaj z Arthurjem Millerjem, med vsemi ameriškimi avtorji še najbližji evropski drami - in to ne le zaradi prve igre, Zgodbe iz živalskega vrta, ki ga je postavila v izhodiščni kontekst blizu dramatike absurda. Ameriški vsakdanjosti se je namreč zavezal manj in predvsem drugače kot denimo Williams in O' Neill ali pozneje Mamet in Shepard.

Njegov pristop je bolj distanciran, bolj odrski, njegovi junaki niso več interpreti južnjaških strasti in predsodkov in še ne glasniki pomoderne spektakelske družbe, je pojasnil Duša in dodal, da "je ostal analitik značajev, odrski mojster, ki mu je v fokusu odrskega žarometa balast vse razen spopadov njegovih junakov".


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/umrl-eden-vodilnih-ameriskih-dramatikov-edward-albee