Pogovor na temo mednarodnih festivalov scenskih umetnosti

Avtor: SLOGI

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) organizira pogovor z naslovom "Mednarodni festivali scenskih umetnosti: kje smo po dveh desetletjih od vznika?" v torek, 20. septembra 2016 ob 18. uri v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana).


Foto: Arhiv SLOGI

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je v razdobju nekaj let pri nas vzniknilo več mednarodnih festivalov na polju scenskih umetnosti. Leta 1993 se je kot oblika ponovnega vzpostavljanja kulturnih vezi na področju nekdanje skupne države pojavil Ex Ponto, ki se je od multimedijskih začetkov sčasoma profiliral v gledališki festival, usmerjen v predstavljanje umetnikov predvsem z območja vzhodnega oziroma jugovzhodnega dela Evrope. Leta 1995 sta nastala dva festivala: Exodos, ki je v Ljubljano pripeljal dela številnih velikih imen sodobnih scenskih umetnosti in izpostavljal vodilne slovenske umetnike, po daljšem obdobju organiziranja letnih festivalskih izdaj pa je prešel k bienalnemu delovanju in drugačni programski zasnovi, ter Mesto žensk kot oblika prizadevanja za večjo vključenost in predstavitev umetnic in ustvarjalk, ki programsko sicer zajema različna področja, med katerimi pa imajo vidno mesto prav scenske umetnosti. Festivalom so se leta 1998 priključili Mladi levi, sprva vpeti v mednarodno mrežo Junge Hunde in usmerjeni k predstavljanju šele uveljavljajočih se umetnikov, ki pa so v razvoju začeli vključevati že vidnejša umetniška imena in tudi program žanrsko razprli.

Ob letošnjem umanjkanju festivala Ex Ponto zaradi nenadne smrti njegovega vodje Damirja Domitrovića se zdi primeren trenutek, da se spomnimo festivala, ki je običajno potekal prav v tem času, torej v drugi polovici septembra; da se posvetimo pomenu Ex Ponta in se obenem vprašamo, kakšna je festivalska krajina po dveh desetletjih od nastanka omenjenih festivalov.

Na pogovoru bodo sodelovali kritiški spremljevalci festivalov dr. Blaž Lukan, Rok Vevar in Zala Dobovšek, eden izmed ustanoviteljev festivala Exodos dr. Tomaž Toporišič, dolgoletna sodelavka in sooblikovalka programa festivala Mladi levi Mojca Jug ter programska vodja festivala Mesto žensk v letih od 2009 do 2015 in nekdanja sodelavka festivala Ex Ponto Mara Vujić.

Pogovor bo vodila teatrologinja Ana Perne iz Slovenskega gledališkega inštituta.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pogovor-na-temo-mednarodnih-festivalov-scenskih-umetnosti