Ljubljanska Opera v novo sezono s projektom Karmine Šilec

Avtor: STA

SNG Opera in balet Ljubljana bo sezono 2016/17, ki so jo poimenovali Srečanje svetov, odprla s premiero avtorskega projekta Evergreen mednarodno priznane umetnice Karmine Šilec. Tako ustvarjalka kot vodstvo ljubljanske Opere se strinjajo, da so tovrstna sodelovanja in drugačni, bolj drzni pristopi pomembni za operno hišo in njen razvoj.


Foto: Mihael Grmek, via Wikimedia Commons

Karmina Šilec se v predstavi vsebinsko naslanja na mit o Orfeju ter na zgodbo o Titaniku. Kot je povedala na novinarski konferenci, predstava preizprašuje pomen in moč glasbe v smislu, ali "lahko nagovarja Boga in celo premaga smrt". Izhodiščna točka je bila atmosfera na potapljajoči ladji Titanik, zaznamovani z glasbo in glasbeniki, ki so s svojim igranjem do konca poskrbeli za magičen prehod iz življenja v smrt. Predstava pod dirigentskim vodstvom Marka Hribernika bo premiero doživela 6. oktobra.

Operno sezono bodo poleg krstne uprizoritve Evergreen zaznamovalo še tri operne predstave. Januarja bo premiero doživela Puccinijeva opera Madame Butterfly v režiji Vinka Möderndorferja in pod glasbenim vodstvom dirigenta Lorisa Voltolinija.

V marcu se obeta premiera Rossinijeve komične opere Pepelka. Po mnenju umetniškega vodje opere Rocca je Pepelka po krivici neopažena in skrita v senci njegovega slovitega Brivca. Predstava, ki je nastala v koprodukciji z rennsko Opero, ohranja režijo enega največjih, a že preminulih francoskih gledališčnikov Jeromea Savaryja v režijski obnovi Frederique Lombart, za dirigentski pult se vrača Simon Krečič.

Maja se bodo z Beethovnovo glasbeno dramo Fidelio podali v obdobje klasicizma. V postavitvi opere, ki velja za edino Beethovnovo glasbeno-gledališko delo, bosta moči združila šef dirigent Jaroslav Kyzlink in Rocc.

Na komornem odru bo na ogled slovenska noviteta Julka in Janez, za katero je libreto napisala pisateljica in antropologinja Svetlana Slapšak, glasbo pa je ustvaril mladi slovenski skladatelj Jan Gorjanec. Režiral bo Jaša Koceli. Premiera bo 19. januarja.

Baletno sezono bo 27. oktobra odprla premiera predstave Romeo in Julija koreografa Yourija Vamosa. Balet je ljubljanska operna hiša uprizarjala že pred desetimi leti. Za novo postavitev so se odločili, da bi dali priložnost novi generaciji plesalcev, je povedala umetniška vodja baleta Sanja Nešković Peršin. Glasbeni vodja in dirigent predstave bo Marko Gašperšič.

Prihodnjo pomlad se bodo z baletom Simfonija otožnih pesmi na glasbo poljskega skladatelja Henryka Mikolaja Goreckega spomnili preminulega režiserja Tomaža Pandurja. Ta naj bi za letošnjo sezono pripravil novo predstavo, do katere zaradi nenadne smrti ni prišlo, zato se odločili za obnovitev predstave, ki jo je pripravil za Državni balet Berlin. Pri projektu sodelujejo dramaturginja Livija Pandur, koreograf Ronald Savković in dirigentka Živa Ploj Peršuh. Premiera bo 13. aprila.

Napovedujejo še balet za otroke in mladino Peter in Volk na glasbo Sergeja Prokofjeva in v koreografiji Ivana Peternelja. Glasbeni vodja in dirigent bo Aleksandar Spasić, premiera bo 21. junija.

Na včerajšnji novinarski konferenci je direktor SNG Opera in balet Ljubljana Peter Sotošek spregovoril tudi o poslovanju operne hiše. Kot je poudaril, se hiša počasi, a zanesljivo izkopava iz finančnih težav, ki so jo bremenile pretekla leta. Poudaril je, da je sanacijski program v skladu z načrti ter napovedal, da bo morda končan že leto dni pred predvidenim rokom leta 2018. Napovedal je tudi odprtje restavracije, ki naj bi poskrbela za dober utrip v okolišu opere.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljanska-opera-v-novo-sezono-s-projektom-karmine-silec