S pestrim plesno-glasbenim programom v novo sezono Španskih borcev

Avtor: STA

V Centru kulture Španski borci bodo v soboto s pestrim programom za vse generacije vstopili v sezono 2016/2017. Dogajanje bo ob 15. uri uvedel Art market, sledil bo plesno-glasbeni program, dopolnjen z delavnicami. Vrhunec bo dosegel zvečer s predstavo Idiot-Syncrasy Igorja Urzelaija in Morena Solinasa ter koncertom skupine Orlek.


Idiot-Syncrasy / Foto: Alicia Clarke

Španski borci bodo v soboto zabeležili začetek osme sezone pod upravljanjem Zavoda EN-KNAP. Tržnico unikatnih umetniških izdelkov Art market bosta dopolnili delavnica za otroke in delavnica cirkuških veščin. Sledila bo plesna intervencija EnKnapGroup, povezana s plesno predstavo skupine Huda mravljica.

Plesno svežino obeta mladi plesni dvojec Žigan Krajnčan in Gašper Kunšek, predstavili pa se bodo še Plesna šola Hava ter Sara Živković in Azra Selimanović iz plesne šole Libero, so sporočili iz Španskih borcev.

V Galeriji Internacionala bo na ogled razstava Moščanska kronika, organiziran pa bo tudi plesni sprehod po Mostah. Med sprehodom bodo udeleženci ples odkrivali na nenavadnih lokacijah - na mostu, v cerkvi, glasbeni šoli, športni dvorani, na tržnici ali v parku. Že tradicionalno bo zagodel Pihalni orkester Bežigrad, ki letos praznuje 40 let delovanja, nastopil pa bo Ansambel ljubljanskih mažoret.

Iz srca rudarskih revirjev kot osrednji glasbeni gost na uvod v novo plesno sezono prihaja zasavska skupina Orlek. Popoldan bodo člani zasedbe, znane po unikatnemu in prepoznavnemu etno-folk koktejlu, zvočno močnim in barvitim knapovstvu ter socialno-humorno obarvanih besedilih, izvedli koncert za otroke, zvečer pa bodo udarno sklenili dogajanje.

Med glasbenimi gosti bo še zasedba kantavtorice Ksenije Jus, ki jo bosta spremljali izjemni glasbenici Katja Stare in Katarina Nasteska.

V Španskih borcih se ples z vzhoda in zahoda sreča s plesom z juga. V centru kulture ima domicil mednarodni plesni ansambel EnKnapGroup, mednarodna plesna programa Uvoz-izvoz in Plesna Vesna pa prinašata tako vrhunske tuje plesne produkcije kot ekstravagantna mlada evropska plesna imena.

Mednje sodita Igor Urzelai in Moreno Solinas, tudi člana kolektiva BLOOM!, ki bosta v soboto uprizorila drzno, izzivalno in duhovito plesno predstavo Idiot-Syncrasy. "Obenem intenzivna in sijajno zabavna performerja oživita tradicijo sardinskih in baskovskih plesov ter podata sodobni pogled na nekaj, kar je skupno vsem starodavnim in tradicionalnim plesom: poskakovanje, ki nas poživlja in osrečuje," so sporočili iz Španskih borcev.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/s-pestrim-plesno-glasbenim-programom-v-novo-sezono-spanskih-borcev