V Ljubljani začetek festivala sodobnega lutkarstva

Avtor: STA

S predstavo Odhod finskega vizualnega umetnika Kallea Nia v Stari mestni elektrarni se bo drevi začel bienalni festival Lutke. Ta bo v 13. izdaji do 13. septembra ponudil 25 predstav po izboru Ajde Rooss ter bogat program, ki bo obsegal skupaj 60 dogodkov. Festivala se bo udeležilo več kot 30 festivalskih in gledaliških direktorjev iz vse Evrope.


Odhod / Foto: Arhiv Kalle Nio, WHS

Za festival, ki je ena osrednjih manifestacij sodobnega lutkarstva v Evropi, je Ajda Rooss izbrala predstave, ki bodo zastopale raznoliko mednarodno produkcijo lutkovnega gledališča, gledališča objekta in vizualnega gledališča. Pri izboru je zasledovala drznost, izzivalnost, inspirativnost, predvsem pa kakovost.

Med vrhunce izbora selektorica uvršča nizozemsko skupino Hotel Modern s predstavo na temo koncentracijskega taborišča Auschwitz, izraelskega lutkarja Ariela Dorona s predstavo Plastični junaki kot satiričnim komentarjem na aktualna družbena in politična vprašanja ter predstavo trenutno ene najbolj perspektivnih mladih norveških lutkovnih ustvarjalk Yngvild Aspeli in francoske skupine Plexus Polaire z naslovom Pepel, v kateri je polno ognja, norosti, nemira in ljubezni.

Glavnina predstav, ki bodo na ogled na različnih ljubljanskih prizoriščih, je namenjena odraslemu občinstvu, ob tem pa bodo uprizorili tudi predstave za otroke in miniaturke.

Festival bodo spremljali številni dogodki. Osrednji del bo predstavljala potujoča razstava, posvečena trem velikanom te umetnosti: Milanu Klemenčiču, Vittoriu Podrecci iz Italije in Hermenegildu Lanzu iz Španije.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljani-zacetek-festivala-sodobnega-lutkarstva