V ljubljanski Drami pripravili bogat prolog v novo sezono

Avtor: STA

V SNG Drama Ljubljana v novo sezono vstopajo po gledališko - s prologom, ki se bo začel danes, sklenil pa 16. septembra. Novo sezono bo uvedel koncert skupine Orkestrada, vrata pa bo ponovno odprla Drama kavarna. V Drami bodo nato potekale projekcije televizijskih posnetkov nekaterih kultnih predstav gledališča. Prve bodo Žabe Gregorja Strniše.


Foto: Monika Jerič / Arhiv SNG Drama Ljubljana

Prolog, ki bo potekal na vrtu za Dramo, bo prežet s spomini na uprizoritve, ki so že končale svoje odrsko življenje, za mnoge pa so še vedno žive. V mnogih bodo posnetki iz Arhiva RTV Slovenija zbudili nostalgične trenutke, drugim sopotnikom gledališča pa bodo odkrili delčke preteklosti - igralce, ki so ustvarjali in še ustvarjajo na odru Drame in uprizoritve, ki jih prištevamo h gledališkim vrhuncem.

V torek bo prva na sporedu projekcija predstave Žabe, ki je nastala po drami Gregorja Strniše v režiji Mileta Koruna. Legendarna krstna uprizoritev, z izvirno glasbo Alojza Srebotnjaka, se je zapisala v spomin tudi po močni igralski zasedbi. Skupaj s Poldetom Bibičem, Janezom Hočevarjem in Svetlano Makarovič v alternaciji z Majdo Kohek je Korun odkrival svojevrstni Strnišev theatrum mundi, so zapisali v gledališču.

Med gledališkimi vrhunci si bo mogoče ogledati tudi Skapina, ki ga je igral Boris Cavazza ali Kralja Edvarda Drugega v izvedbi Janeza Škofa ter Priliko o ubogem in bogatem Lazarju v Korunovi režiji in postavitev Čakajoč Godota v režiji Dušana Jovanovića.

V prologu pripravljajo tudi srečanje s tremi mariborskimi pisatelji in dramatiki - Tonetom Partljičem, Zdenkom Kodričem in Rokom Vilčnikom, predstavitev pesniške zbirke Vena Tauferja Telemahovi komentarji in v Knjigarni Konzorcij pogovor o Zaljubljencih Carla Goldonija, ki napoveduje prvo premiero v sezoni.

Zaplet se bo s premiernimi uprizoritvami, ponovitvami, koncerti in pogovori dogajal v naših dvoranah, so napovedali v Drami.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljanski-drami-pripravili-bogat-prolog-v-novo-sezono