Bienalne Lutke kot festival sodobne lutkovne umetnosti

Avtor: STA

Bienalni festival Lutke bo v letošnji 13. izdaji zaobjel sodobno lutkovno umetnost z ustvarjalci iz 16 držav. Od 9. do 13. septembra bo na različnih ljubljanskih prizoriščih nanizal 25 predstav po izboru Ajde Rooss, skupaj pa več kot 60 dogodkov. Po pričakovanjih se ga bo udeležilo 34 festivalskih in gledaliških direktorjev iz vse Evrope.


Odhod / Foto: Arhiv Kalle Nio, WHS

Festival je ena osrednjih manifestacij sodobnega lutkarstva v Evropi, je na današnji novinarski konferenci poudaril direktor ljubljanskega lutkovnega gledališča Uroš Korenčan. Razvoj in spremembe te bienalne prireditve, ki je po njegovih besedah v svoji več kot 20-letni zgodovini prestala finančno krizo in si še okrepila svoj ugled na stari celini, so povzeli z oznako "festival sodobne lutkovne umetnosti".

S tem so želeli preseči stereotipno pojmovanje lutkarstva kot umetnosti za otroke, saj se jim je zdelo pomembno, da že v naslovu poudarijo, da gre za umetnost, ki nagovarja tudi odraslo občinstvo, sega daleč onkraj tradicionalnega dojemanja in jo bogati raznovrstnost uprizoritvenih izrazov.

Selektorica Ajda Rooss je izbrala 25 predstav, ki bodo zastopale raznoliko mednarodno produkcijo lutkovnega gledališča, gledališča objekta in vizualnega gledališča. Pri izboru je zasledovala drznost, izzivalnost, inspirativnost, predvsem pa kakovost.

V napovedi festivala je zapisala, da izbrane predstave združujejo tradicionalna lutkovna znanja in drzna raziskovanja, ki jih omogoča razvoj sodobnih tehnologij in novih materialov, ponujajo raznovrstne vizualne izraze, preizprašujejo preverjene lutkovne prakse ter potrjujejo neskončne in neslutene možnosti lutkovnega izraza. Tudi lutkovno gledališče, kot je dodala na predstavitvi, stopa v korak s tehnoloških napredkom, mnogi ustvarjalci pa prihajajo iz drugih polj umetnosti.

Kot primer, ki se najbolj odmika od konvencionalnega pojmovanja lutkarstva, je izpostavila Odhod nizozemskega avtorja Kalleja Nia. Njegove predstave uvrščajo med znanilce najsodobnejših smernic v razvoju gledališke umetnosti, Odhod pa govori o zapletenem odnosu para, izraženim skozi animacijo različnih tkanin in prostora ter navdihi iz cirkusa, sodobnega plesa in magije.

Med vrhunci izbora je omenila nizozemsko skupino Hotel Modern s predstavo na temo koncentracijskega taborišča Auschwitz, izraelskega lutkarja Ariela Dorona s predstavo Plastični junaki kot satiričnim komentarjem na aktualna družbena in politična vprašanja ter predstavo trenutno ene najbolj perspektivnih mladih norveških lutkovnih ustvarjalk Yngvild Aspeli in francoske skupine Plexus Polaire z naslovom Pepel, v kateri je polno ognja, norosti, nemira in ljubezni.

Glavnina predstav je namenjena odraslemu občinstvu, ob tem pa bodo nanizane predstave za otroke in miniaturke. Med slednjimi bo tudi Milje francoskega lutkovnega ustvarjalca mlajše generacije Renauda Herbina, opaženega na letošnjem festivalu v Avignonu, je povedala selektorica.

Festival z dobro tretjinsko podporo javnih sofinancerjev bodo spremljali dogodki, ki jih je ljubljansko lutkovno gledališče pripravilo s še tremi tujimi partnerji v okviru evropsko podprtega projekta Iz zaodrja: pionirji evropskega lutkarstva. Osrednji del predstavlja potujoča razstava, posvečena trem velikanom te umetnosti: Milanu Klemenčiču, Vittoriu Podrecci iz Italije in Hermenegildu Lanzu iz Španije. Razstava bo predstavljena tudi v omenjenih dveh državah ter na Hrvaškem.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/bienalne-lutke-kot-festival-sodobne-lutkovne-umetnosti