Novogoriško gledališče bo vodila Maja Jerman Bratec

Avtor: STA

Minister za kulturo Anton Peršak je za novo direktorico Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica imenoval Majo Jerman Bratec. Vodenje bo za prihodnjih pet let prevzela 19. avgusta, ko se izteče enoletni mandat vršilki dolžnosti Nedi Rusjan Bric.


Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Maja Jerman Bratec je bila izbrana na tretjem razpisu za direktorja SNG Nova Gorica, ki je bil objavljen v začetku letošnjega marca. Za vodenje novogoriškega gledališča sta se sicer prijavila tudi Tomica Dumančič, ki je gledališče pred leti že vodil, in Borut Bašin, ki je prav tako služboval v gledališču, pristojen je bil za odnose z javnostmi.

Dumančić je od kandidature odstopil, minister je zato izbiral med Majo Jerman Bratec in Bašinom. Novogoriški mestni svetniki so na junijski seji podprli kandidaturo Maje Jerman Bratec. Direktorja gledališča namreč imenuje minister za kulturo na podlagi javnega razpisa ter predhodnega mnenja sveta zavoda in pristojnega organa lokalne skupnosti, kjer je sedež zavoda.

Maja Jerman Bratec je univerzitetna diplomirana umetnostna zgodovinarka in etnologinja. Dolgoletna kulturna delavka od leta 2000 vodi območno izpostavo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Nova Gorica, pred tem je bila umetniška vodja programov Kinogledališča Tolmin. Maja Jerman Bratec je predstavila jasno vizijo vodenja javnega zavoda SNG Nova Gorica in izpolnjuje vse zahtevane pogoje za zasedbo delovnega mesta direktorice, so sporočili iz kulturnega ministrstva.

"Slovensko narodno gledališče je z imenitno igralsko, tehnično in upravno ekipo že sedaj na visoki ravni. Seveda je moja vizija predvsem ta, da na najmanj takem nivoju gledališče tudi v prihodnjih letih ostane oziroma da po izteku mojega mandata pridobimo še kakšno točko več ne le v slovenskem pač pa tudi širšem kulturnem prostoru," je napovedala nova direktorica.

Velikih sprememb zaenkrat ne napoveduje. Program za prihajajočo sezono je že pripravljen, nanj torej ne bo imela vpliva, v prihodnjih letih pa se bo posvetila tudi kakovostnemu programu.

"Mislim, da je kot prvo potrebno pridobiti primernega umetniškega vodjo gledališča, intenzivirati odnose tudi s programskim svetom gledališča, cel kup stvari pa se bo še zgodilo skozi mandat. Predvsem pa bo potrebno najprej ugotoviti, kakšno je stanje na finančnem področju, kadrovskem področju, gledališče poznam, vendar le od zunaj," je še dejala nova direktorica SNG Nova Gorica.

Novogoriško gledališče je že dve leti brez direktorja, v tem času ga je kot vršilka dolžnosti vodila Neda Rusjan Bric. Na lanskem razpisu so se za direktorsko mesto prijavili nova direktorica Maja Jerman Bratec, Tomica Dumančič, Borut Bašin in Neda Rusjan Bric. Slednje takrat k razgovoru niso povabili, ker ni izpolnjevala vseh zahtevanih pogojev, med tremi kandidati pa se ministrstvo za kulturo ni odločilo za nobenega.

Takrat je bilo odločeno, da bo gledališče kot vršilka dolžnosti še naprej vodila Neda Rusjan Bric, in sicer do ponovnega razpisa, ki ga je ministrstvo objavilo v začetku letošnjega marca.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/novogorisko-gledalisce-bo-vodila-maja-jerman-bratec