Začetek predprodaje vstopnic za 51. Festival Borštnikovo srečanje

Avtor: FBS

Predprodaja vstopnic ter Borštnikovega izbirnega abonmaja bo naprodaj od ponedeljka, 5. septembra naprej.


Foto: Boštjan Lah

Potem, ko je naš največji in najstarejši gledališki festival Borštnikovo srečanje lani obeležil abrahama, letos nanj vabijo trije veliki literati. Shakespeare, Linhart in Cankar v drugi polovici oktobra v Maribor prinašajo programsko in prostorsko zelo pester in razgiban festival. Letošnje »Borštnikovo« bo med 14. in 23. oktobrom v desetih dneh gostilo nekaj manj kot sedemdeset dogodkov – od gledaliških predstav in pogovorov do bralnih uprizoritev in strokovnih srečanj – ter več sto domačih in tujih gostov.

Festival bo 14. oktobra ob 19. uri odprla razstava Narod si bo pisal sodbo sam, ki se navezuje na uprizoritev Cankarjeve drame Hlapci in povezuje umetniško ustvarjanje Lele B. Njatin in zgodovinsko raziskovanje Vesne Jerbič Perko, direktorice in kustosinje Pokrajinskega muzeja Kočevje. Sledila bo otvoritvena predstava Peer Gynt Edwarda Cluga v izvedi Opere in baleta SNG Maribor.

Letos bomo v tekmovalnem programu, ki ga je izbrala selektorica Petra Vidali, videli enajst uprizoritev. Republika Slovenija Slovenskega mladinskega gledališča in Zavoda Maska bo zaradi svoje specifičnosti na ogled v hangarju Letalskega centra Maribor, predstava Zavoda Delak Projektator pa v Fitnesu Slavija; ostale tekmovalne predstave bodo odigrane v SNG Maribor.

Pester je tudi spremljevalni program, ki med drugim na oder prinaša Shakesonete v izvedbi benda Bossa de Novo ter igralcev Borisa Cavazze in Urške Taufer. V Maribor prihajata tudi Bara Kolenc in Atej Tutta s predstavo Metamorfoze 3°: Retorika, ki sta maja kot prva slovenska avtorja nastopila v programu Stückemarkt berlinskega gledališkega festivala Theatertreffen in tam osvojila prvo nagrado.

Mednarodni program letos šteje 5 naslovov. Na ogled bo denimo uprizoritev Yane Ross Glasba po željah, ki temelji na besedilu nemškega avtorja Franza Xaverja Kroetza. V njej igra Danuta Stenka, zelo slavna poljska igralka, ki smo jo lahko videli tudi v zadnjem filmu Mitja Okorna Planet samskih. Predstava takoj po gostovanju na Borštnikovem srečanju odhaja na gostovanje v New York. Svojevrstna je tudi 15 minutna uprizoritev Viharni vrh, ki bo igrana tri dni zaporedoma osem krat na dan. Na festivalu pa gostimo tudi prestižni Rezidenztheater iz Münchna z uprizoritvijo Kdo se boji Virginije Woolf? v režiji intendanta Martina Kušeja, ki bo letos tudi član strokovne žirije.

Fokus je posvečen švedski dramatiki in gledališču in bo potekal od 17. do 19. oktobra, manjkali ne bodo niti študenti UL AGRFT s svojimi produkcijami, izveden bo projekt Instant drama/predstava, obeta pa se tudi Festivalski večer s plesno glasbo in skoraj tradicionalnim koktajlom Ignacij.

Dovolj razlogov za nakup vstopnic? Predprodaja se začne v ponedeljek, 5. septembra, in bo trajala do 2. oktobra. V tem času bodo vstopnice za vse predstave cenejše za 2 EUR, organizatorji pa ponujajo tudi Borštnikov izbirni abonma, kar pomeni tri izbirne možnosti:

Darilo sta brezplačen Almanah in vstopnica za zaključno slovesnost s podelitvijo nagrad.

Celoten urnik dogajanja na 51. Festivalu Borštnikovo srečanje je dostopen na www.borstnikovo.si.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zacetek-predprodaje-vstopnic-za-51-festival-borstnikovo-srecanje