V APT premiera Plovemo po motivih Igric Dominika Smoleta

Avtor: STA

V Anton Podbevšek Teatru (APT) v Novem mestu bodo drevi ob 20. uri prvič javno izvedli avtorski projekt Plovemo po motivih Igric Dominika Smoleta v režiji in koreografiji Jane Menger. Ekipa pod njenim vodstvom je Smoletovo predlogo prestavila v metaforično koreografijo, pri kateri se je usmerila v različna utelešenja družbeno-političnega sistema.


Fotografije z vaje / Foto: Barbara Čeferin

Iz APT so sporočili, da želijo ustvarjalci predstave Plovemo z omenjenimi različnimi utelešenji Smoletov "metaforični dramski sistem" iz leta 1957 prestaviti v sodobnost. Za vsako od teh njegovih treh dram so izbrali drugačno uprizoritveno strategijo.

Tako so za besedilno telo izbrali besedilo O ladjah in življenju, preostali dve besedili pa so uporabili kot dodatno gradivo za skeletno zasnovo, ki celotno predstavo postavlja v "nekakšno meditativno in absurdno ozračje".

Pri tem jih je zanimalo, kako lahko začetki slovenske poetične drame zaživijo s sodobnimi scenskimi postopki, ki so v umetnost po drugi svetovni vojni začeli invazivno vstopati ravno v letih omenjenega Smoletovega pisanja, so zapisali v APT in še dodali, da gre za 50. premiero tega novomeškega gledališča.

V predstavi bodo nastopili Maruša Majer, Barbara Ribnikar, Vid Klemenc, Primož Pirnat in Milan Štefe. Dramaturgija je delo Sandija Jesenika, kostumografija Rosane Hribar, sceno je oblikovala Petra Veber.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-apt-premiera-plovemo-po-motivih-igric-dominika-smoleta