V Murski Soboti danes začetek 11. festivala Front@ sodobnega plesa

Avtor: STA

V Murski Soboti se bo s predstavo Železno modra avtorja in koreografa Milana Tomašika v Gledališču Park začel 11. festival Front@ sodobnega plesa. Tridnevni festival, ki bo letos potekal pod geslom Toliko talenta. To morate videti!, bo gostil vrhunske tuje in domače plesne predstave. Na odprtju bo zbrane nagovoril minister za kulturo Tone Peršak.


Železno modra / Foto: Albert Vidal

Železno modra je druga predstava plesne skupine Milan Tomašik & Co. Kot piše na spletni strani festivala, predstavlja logično nadaljevanje in hkrati nadgradnjo predhodne predstave Sezona lova (2014), saj se v njej koreograf ponovno osredotoča na raziskavo ritma, ki se vzpostavlja kot posledica napetosti mišic. Telesa plesalcev bodo tudi v novi predstavi izrazna in virtuozna, vendar bodo gledalce tokrat popeljala do drugačnih razpletov.

Predstavi Železno modra bo ob 21. uri sledila predstava Relikvija grškega umetnika Euripidesa Laskaridisa. Ta v njej uporablja svojo gledališko izobrazbo, ki je najbolj izrazita v koreografiji, da se poigrava s temami, kot sta posmehovanje in preobrazba, ki so neposredno povezane z nemiri v njegovi državi. Njegova koreografska prevpraševanja se lotevajo sodobnih razmejevanj med različnimi oblikami performativnih umetnosti.

V petek bosta na ogled vizualna plesno-gledališka otroška predstava Kric krac, to sem jaz!, ki temelji na risbah, na katerih so otroci risali sebe v prvih šestih letih življenja in predstava V iskanju mirovanja, ki temelji na improviziranih delih dveh izjemnih plesalcev, Jurij Konjarja in Martina Kilvadyja.

V soboto se bosta s projektom Neimenovano v Slovenski ulici predstavila Žigan Krajnčan in Gašper Kunšek, skupina Anton Lachky Company s slovaško-belgijsko zasedbo pa s predstavo Stranski učinki, ki jo zaznamuje izjemna in brezkompromisna telesnost.

V sklopu festivala bosta potekala tudi okrogla miza na temo Ples in performans v rovtah ter predavanje Roka Vevarja z naslovom Slovenski plesni arhiv.

Na festivalu pa se bodo predstavili tudi dijaki Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana ter Šole za sodobni ples Ane Maletić iz Hrvaške in mladi nadarjeni plesalci z mednarodnega tekmovanja Opus 1.

Festival Front@ nastaja v produkciji zavoda Flota in v soprodukciji z Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota ter Mladinskim informativnim in kulturnim klubom.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-murski-soboti-danes-zacetek-11-festivala-front-sodobnega-plesa