Bron za Asami Nakashima in Yuyo Omakija ter priznanje Edwardu Clugu

Avtor: SNG Maribor, STA

Asami Nakashima in Yuya Omaki, plesalca Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor, sta to poletje na prestižnem 27. mednarodnem baletnem tekmovanju v Varni osvojila bronasti medalji.


Foto: Arhiv SNG Maribor

Umetniški direktor Baleta Edward Clug je za koreografijo na glasbo Edvarda Griega Peer Gynt med nagradami za originalne sodobne koreografije, ki so bile zaplesane na tekmovanju ter ustvarjene v zadnjih petih letih, prejel priznanje za drugo mesto.

V Romuniji rojeni Clug je umetniški vodja Baleta SNG Maribor od leta 2003. Pod njegovim vodstvom je baletni ansambel začel novo obdobje razvoja in raziskovanja novih poti v domeni sodobnega baleta. Z njegovimi predstavami je gostoval na najuglednejših gledaliških festivalih po Evropi, Aziji, Južni Ameriki, ZDA in Kanadi.

Predstava Peer Gynt je bila premierno uprizorjena novembra 2015. Clug je svojo koreografsko interpretacijo zastavil v smeri sodobnega pripovednega baleta, ki ga zamejuje rob surrealizma, absurda in samoironije, temeljne psihološke poteze protagonista pa so prevedene in preoblikovane v plesno stanje oziroma moment, piše na spletni strani SNG Maribor.

Z bronom nagrajena Asami in Yuyo bomo kmalu lahko spet občudovali na odru. Najprej v predstavi Gusar, s katero 7. septembra gostujejo v Cankarjevem domu v Ljubljani v okviru Ljubljana Festivala. Nato pa v Mariboru na Tednu Edwarda Cluga.

Na tekmovanju, ki je potekalo od 15. do 30. julija 2016, je sodelovalo 155 tekmovalcev iz 35 držav. O nagrajencih je odločala mednarodna žirija, ki ji je predsedoval ruski baletni plesalec Vladimir Vasiliev. Zlati medalji sta osvojila Amanda Gomes iz Brazilije in Paul Marque iz Francije, grand prixa žirija letos ni podelila, piše na spletni strani tekmovanja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/bron-za-asami-nakashima-in-yuyo-omakija-ter-priznanje-edwardu-clugu