V Mariboru se začenjata festivala Performa in Platforma

Avtor: STA

Z dopoldansko radijsko tribuno ob desetletnici Platforme se v Mariboru danes začenjata festival sodobnih performativnih praks Performa in festival sodobnega plesa Platforma, ki se pod geslom Preprostost moči združujeta tretjič zapored. Desetemu jubileju Platforme se bodo poklonili še s fotografsko razstavo Mojce Kasjak in Saša Huzjaka.


Jecljam z veseljem / Foto: Esta Matkovic

Že 21. festival sodobnih performativnih praks Performa in 10. Platforma sodobnega plesa po navedbah umetniških vodij Jasmine Založnik in Mojce Kasjak v središče postavljata preprostost, ki jo v umetnosti, znanosti ali nasploh v življenju pogosto ugledamo v lucidnosti predstavljene ideje, do katere pridemo po dolgi in zapleteni poti učenja, osredotočanja, redukcije in motrenja bistva.

Umetniški vodji letos posebej izpostavljata programsko navezo s poletnim lutkovnim pristanom Lutkovnega gledališča Maribor, saj se bodo vsi trije festivali prihodnjo nedeljo sklenili sočasno z gostujočo plesnogledališko predstavo Morgan in Freeman avtorja in izvajalca Ferenca Feherja, ki vključuje preplet glavnih žanrskih atributov festivalov.

Med ostalimi dogodki velja izpostaviti tudi petkovo javno razpravo o (ne)formalnih oblikah izobraževanja na področju sodobnega plesa in performativnih praks v Sloveniji in tujini.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariboru-se-zacenjata-festivala-performa-in-platforma