Mladinsko 61. sezono začenja gostovalno

Avtor: SMG

Mladinsko 61. sezono pravzaprav nadaljuje tam, kjer je prejšnjo končalo – na mednarodnih gostovanjih.


Naše nasilje in vaše nasilje / Foto: Wiener Festwochen © Alexi Pelekanos

Pot bo Slovensko mladinsko gledališče do konca leta peljala še v Berlin, Sarajevo, Bygdoszcz, Skopje, Krakov, Subotico in Cluj, z dvema predstavama, Drame princes in Republika Slovenija, pa tudi na mariborsko Borštnikovo srečanje.

Tako utegne biti prav leto 2016 za Mladinsko in najbrž tudi za slovenski teater nasploh z vidika gostovanj rekordno, saj bodo na njih – v desetih državah na dveh celinah – odigrali več kakor 50 ponovitev njihovih predstav.

Ekipa Mladinskega se je ravnokar vrnila iz nemškega Weimarja, kjer je 21. in 22. avgusta v sodelovanju z reškim HNK Ivana pl. Zajca na festivalu Weimar Kunstfest uspešno odigrala novo predstavo režiserja Oliverja Frljića Naše nasilje in vaše nasilje.

Uprizoritev, ki je nastala v mednarodni koprodukciji evropskih gledaliških hiš in festivalov – ob Slovenskem mladinskem gledališču so tu še Wiener Festwochen, Zürcher Theaterspektakel, Kunstfest Weimar, HAU Hebbel am Ufer Berlin (producent) ter Hrvaško narodno gledališče Ivana pl. Zajca na Reki –, je zaradi (pre)radikalnega gledališkega jezika, ki posnema populizem ksenofobnega političnega govora, v tujini povzročila nemalo polemik (koproducent iz Züricha predstave denimo ni hotel prikazati na svojem festivalu), vendar je zanimanje zanjo izjemno. 25. septembra bo najprej gostovala na Poljskem, in sicer na Festivalu novih dramaturgij v Bygdoszczu.

Berlinska premiera bo 27. septembra v gledališču HAU Hebbel am Ufer. Sledile bodo ponovitve 28., 29. in 30. septembra, ki so že razprodane. Uprizoritev bo pred slovensko premiero (ta bo predvidoma 13. oktobra 2016) 9. oktobra 2016 obiskala še sarajevski MESS, pot pa bo nadaljevala na Hrvaško (Reka), v Srbijo (Subotica) in Romunijo (Cluj).

S predstavo Pavla nad prepadom, ki je posvečena pionirki slovenskega alpinizma Pavli Jesih in jo je po besedilu Andreja E. Skubica zrežiral Matjaž Pograjc, bodo 2. septembra gostovali na Poljskem, in sicer v Zakopanah, v okviru mednarodnega festivala gorniškega filma pod okriljem Mednarodne zveze gorniškega filma. Festival, dvanajsti po vrsti, vsako leto obišče od 3500 do 4000 obiskovalcev, letos pa bo med drugim posvečen slovenskemu alpinizmu. Ob predstavi Slovenskega mladinskega gledališča bo njegove vrhunce zaznamovala tudi predstavitev knjige Alpski bojevniki ene največjih avtoritet na področju alpinističnega dokumentiranja Bernadette McDonald, ki se ji bosta na pogovornem večeru pridružila Viki Grošelj in Stipe Božić. Gostovanje bodo izvedli ob podpori Veleposlaništva Republike Slovenije v Varšavi.

Uprizoritev mi, evropski mrliči v režiji Sebastijana Horvata, zadnjo premiero lanske sezone, ki je dvignila veliko prahu, bodo 22. septembra odigrali na 41. mednarodnem festivalu MOT v Skopju (letos traja od 21. do 27. septembra), na katerem Mladinsko tradicionalno in skoraj neprekinjeno gostuje že od samega začetka – do zdaj se je na njem predstavilo s sedemintridesetimi predstavami, mi, evropski mrliči bo osemintrideseta. Pred gostovanjem v Skopju bo predstavo 18. in 19. septembra moč videti tudi v Ljubljani.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mladinsko-61-sezono-zacenja-gostovalno